Dom naroda PFBiH 18. jula razmatra zakon o demobilisanim borcima

Vijesti 09. jul 201914:03 > 14:04
N1

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović sazvao je za 18. juli sjednicu tog doma na kojoj će delegati razmatrati predloženi zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica, kao i rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta, potvrđeno je iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

Sazivanje te sjednice, kao i sjednice Predstavničkog doma zatražila je Koordinacija boračkih udruženja kako bi zakon o demobilisanim borcima mogao stupiti na snagu, te naknade po osnovu učešća u ratu isplatile već od narednog mjeseca.

Među brojnim pravima za demobilizirane borce, zakon najavljuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Predstavnički dom zakazao je za 16. juli sjednicu na kojoj će se razmatrati navedeni zakon.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad