Džaferović o Samitu na Jahorini, ''Gulenovcima'', incidentu na aerodromu…

Vijesti 09. jul 201916:35 > 17:05
N1

Danas je na Jahorini završen dvodnevni samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), a nakon obraćanja zvanica, usvojena je Deklaracija Samita.

Na Samitu je došlo do određenih trzavica, pa se tako na jučerašnjem ministarskom sastanku nisu pojavile dvije delegacije, a danas nije došao niko iz samog vrha kosovske vlasti. Na pitanje jesmo li uradili sve što se moglo da ovaj sastanak prođe bez diplomatskih incidenata, Džaferović je odgovorio:

Institucije BiH su se zaista potrudile da Samit, posebno ovaj završni Samit, protekne u najboljem redu i želim da se zahvalim svim institucijama BiH što su pokazale sposobnost da na ovako uspješan način mogu da organizuju ovako važnu regionalnu platformu za saradnju kao što je SEECP. Žao mi je što delegacija Kosova nije došla u Sarajevo, što nisu prisustvovali Samitu. Bosna i Hercegovina za to ne snosi nikakvu odgovornost. Institucije BiH su, kada su sve relacije sa svim državama u pitanju, postupile onako kako se postupa u okviru SEECP-a. Ništa ni manje ni više od toga. To je praksa koja je dogovorena i na nivou EU, na nivou ove platforme i BiH je postupila po njoj. Imali smo zahtjev sa Kosova da se ide korak dalje oko toga. Unutar BiH nema saglasnosti, a i da ima saglasnosti, pitanje je kako bi se to sve skupa završilo zato što je to jednostavno dogovoreni način komunikacije u okviru SEECP-a. Unatoč svemu, ja Kosovu želim uspješno predsjedavanje u narednoj godini i opet kažem, žao mi je što nisu prisutni ovdje. Mislim da nisu mogli ili nisu htjeli da u potpunosti razumiju situaciju i odnose unutar BiH kada je odnos prema Kosovu u pitanju. Svojim dolaskom ovdje, iako u BiH ne postoji konsenzus oko priznanja Kosova, a konsenzus je potreban za priznanje, moglo se možda potaknuti nešto što smo mogli da čujemo i u okviru ovoga a to je da se nivo saradnje protoka robe, ljudi, kapitala i usluga između BiH i Kosova digne makar na onaj nivo kakav ima Srbija sa Kosovom. Zbog toga ispašta privreda BiH, ali i privreda Kosova“.

Reporterka N1 Aleksandra Tolj upitala je Džaferovića i da li je Bosna i Hercegovina sama mogla da donese odluku u okviru SEECP-a da neće pozvati Kosovo sa zvjezdiccom i fusnotom.

“BiH se ponašala po pravilima SEECP-a”, kratko je odgovorio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Pitala ga je i da prokomentariše jučerašnji incident između osiguranja turskog predsjednika Reccepa Tayyipa Erdogana i pripadnika Granične policije BiH na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

“Vidjet ćemo šta se tu dešavalo. Postoje oprečne informacije iz onoga što smo čuli u medijima i u onome što smo mogli čuti od turske ambasade. Žao mi je ako je došlo do bilo kakvog incidenta ali to ne može ni na koji način da zasjeni značaj posjete predsjednika Erdogana BiH i učešća na ovom Samitu”, naveo je Džaferović.

Na pitanje u vezi sa isporučivanju “Gulenovaca”, te da li je to bio jedan od zahtjeva turskog predsjednika Erdogana, te o kojem broju se radi je odgovorio: “Predsjednik Erdogan jeste to pitanje pomenuo tokom sastanka, ali ja ne znam precizan odgovor na vaše pitanje. Ono što mogu da kažem je da će BiH u odnosu na sva pitanja, pa i na to pitanje, ponašati se u duhu dobrih prijateljskih odnosa sa republikom Turskom i da će sva pitanja pa i to pitanje rješavati poštujući zakone i republike Turske i BiH, jer tako to ide u bilateralnim odnosima”.

Govorio je i o tome koja poruka je najbitnija iz Deklaracije koja je donesena danas.

Svaka poruka je bitna u ovoj Deklaraciji. Bitno je da se ovaj proces nastavlja, da je on potvrdio svoje postojanje. Potrebna nam je saradnja u regiji Jugoistočne Evrope sa svim ovim državama koje učestvuju u okviru tog procesa. Potpuno je jasna evropska perspektiva svih zemalja, NATO perspektiva svih zemalja koje su se opredijelile da idu NATO putem, međusobna politička, ekonomska i saradnja na kulturnom planu. Jednostavno, mora se sarađivati i treba se sarađivati – to može donijeti samo dobro, ne može donijeti ništa loše. Ima puno pojedinosti, i ja sam neke stvari predlagao, kao što je zloupotreba dvojnih državljanstava da se to isključi, ali da ne govorim o detaljima, ovo su najvažnije poruke“, poručio je Džaferović u razgovoru za N1.

Podsjetimo, BiH je danas završila predsjedavanje SEECP-om. Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om BiH je organizirala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljnjeg približavanja regije Evropskoj uniji. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad