Erdoganov konkretan zahtjev u Sarajevu

N1

Prema mišljenju mnogih, najznačajnija ličnost SEECP samita bio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, i po svemu sudeći jedini koji je pred Predsjedništvo BiH došao sa konkretnim zahtjevom. Naime, članovi Predsjedništva Dodik i Džaferović potvrdili su da je turski predsjednik zatražio izručenje osoba koji se mogu dovesti u vezu sa pokušajem državnog udara u Turskoj 2016. godine. Ova tema, kaže Dodik nije prvi put na dnevnom redu o izručenjima turskih državljana razgovaralo se i priikom posjete Predsjedništva Ankari.

Prvi je stigao u Sarajevo, i jedini došao sa konkretnim zahtjevom za vlasti BiH – isporučiti tzv. “Gulenovce”, ili preciznije osobe koje se mogu dovesti u vezu sa pokušajem državnog udara u Turskoj 2016. godine.

“Evidentirano je u BiH od strane institucija Turske da postoje neki ljudi i institucije, ja želim da kažem da su oni, u pravilu uglavnom nastanjeni na području FBiH, i da je to stvar federalnih organa i procedura i da je to predsjedniku Erdoganu veoma jasno”, izjavio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva danas bez konkretnog odgovora, da li je Recep Tayyip Erdogan dobio obećanje o isporučenju traženih lica.

“Ne znam precizan odgovor na vaše pitanje, ni ko, ni šta, ni koliko. Ali ono što mogu da kažem je ono što sam već rekao i na sastanku jučer, u odnosu na sva pitanja se ponašati u duhu dobrih prijateljskih odnosa sa Republikom Turskom. I da će i ta pitanja, pa i to pitanje riješavati poštujući zakone i Republike Turske i BiH”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Erdoganov dolazak pored konkretnih zahtjeva obilježio je incident na sarajevskom aerodromu. Predsjedništvo BiH čeka potpunu informaciju o sukobu obezbjeđenja turskog predsjednika i Granične policije BiH.

“Propisi koji važe ovdje na ulasku i izlasku za sve subjekte treba da budu poštovani, ali isto tako i posebni režimi i procedure kada dolaze važni gosti – predsjednici važnih zemalja. Šta se tu desilo još ne mogu da komentrišem, vidjećemo kroz te informacije”, kazao je Dodik.

“Žao mi je ako je došlo do bilo kakvog incidenta, to ne može ni na koji način da zasjeni značaj posjete predsjednika Turske, i učešća na ovom samitu”, dodao je Džaferović.

Turski predsjednik pred medije u BiH tokom dvodnevne posjete nije izašao. No dobru vijest da su potpisani svi neophodni memorandumi za gradnju autoputa Beograd-Sarajevo, saopštio je kolegama iz zemalja regiona.

“Imamo za cilj da ovim projektom mira kako smo ga mi nazvali povežemo ova dva centra Jugoistočne Evrope, u vezi sa gradnjom autoputa potpisali smo potrebne memorandume i sa bosanskom i srbijanskom stranom i planiramo da u najskorije vrijeme započnemo sa gradnjom ovog autoputa”, kazao je Erdogan.

Erdoganov dvodnevni boravak u BiH pratile su jake policijske mjere. Samit je napustio odmah po završetku diskusija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad