Svjetski mediji izvještavaju o obilježavanju genocida u Srebrenici

Vijesti 09. jul 201919:25 > 10. jul 2019 07:01
N1

Uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, ovoj temi su značajan prostor ustupili i svjetski mediji, koji izvještavaju o dešavanjima u Bosni i Hercegovini, ali i samoj Srebrenici pred 11. juli. Posebna pažnja poklanja se Maršu mira, u kojem sudjeluju hiljade osoba, ali i samoj komemoraciji, za koju se najavljuje da će joj prisustvovati turski predsjednik Erdogan. Pored Bosne i Hercegovine, brojne su komemorativne aktivnosti, koje će se narednih dana desiti u regiji, ali i svijetu.

Italijanska novinska agencija ANSA koja izvještava o Maršu mira ističe kako u njemu učestvuje 5.000 osoba koje su na put krenule iz Nezuka i koje će tokom istog preći više od 100 kilometara. ANSA također napominje kako se sve što se desilo u Srebrenici desilo i pored činjenice da je to bila zaštićena zona UN. “Samo je nekoliko očajnika na maršu bilo spašeno, neprestano bombardovano srpskom artiljerijom, ubijeno u zasjedi ili uništeno na drugim mjestima nakon što su se predali ljudima Ratka Mladića, od kojih su neki prerušeni u vojnike UN-a.”, stoji u izvještaju ove agencije.

Slično izvještava I njemački Suddeutsche Zeitung koji navodi kako će u Srebrenici na 24. godišnjicu, 11. jula biti, ukopane 33 žrtve srebreničkog genocida.

Turski mediji izvještavaju da je Memorijalnom kompleksu u Izmiru održana posebna komemorativna ceremonija kojoj su uz predstavnike lokalne vlasti prisutstovali I predstavnici udruženja dijaspore iz Bosne I Herecegovine. Navode se i riječi počasnog konzula Bosne i Hercegovine Kemala Baysaka na održavanju ove komemorativne ceremonije na kojoj su ostavljeni karanfili u znak počasti.

Kanadski City News navodi kako je današnjem ispraćaju tabuta iz Sarajeva prisustvovao turski predsjednik Erdogan te da i pored činjenice da su međunarodni sudovi događaje iz jula 1995 opisali kao genocid da “Srbi i Bosanski Srbi” nastavljaju negirati tu činjenicu.

Obilježavanju godišnjice genocida u narednim danima će se pridružiti i De Montfort Univerzitet iz Velike Britanije koji će će učestvovati u aktivnostima organizacija “Remembering Srebrenica” koja djeluje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Također se najavljuje da će se u petak tokom džuma namaza u lokalnim džamijama posebno moliti za Srebrenicu te da će na drugim lokacijama u to vrijeme biti održana minuta šutnje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad