Komšić: Vlasti u Srbiji prećutno ili direktno podržavaju srebrenički genocid

Vijesti 10. jul 201907:06 > 07:07
FENA/Almir Razić

Odnos vlasti u Srbiji prema Srebrenici je više nego poražavajući, na samom rubu civilizacijskog sunovrata jer ni 24 godine poslije genocida ne vidimo jasnu spremnost da se vlasti u Srbiji jasno očituju po pitanju genocida, izjavio je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u intervjuu listu Danas.

On ocjenjuje da je razlog za to što predsjednik i ministar inostranih poslova Srbije nisu odustali od “pogromaškog projekta SANU-a, i zato što taj velikodržavni projekat nije adekvatno kažnjen od strane civiliziranog svijeta”. Dodao je da vlasti u Srbiji prećutno ili direktno podržavaju genocid u Srebrenici.

Odgovarajući na pitanje da li u politici srbijanskih vlasti vidi ideje velikosrpskog nacionalizma, on odgovrara potvrdno i dodaje da se Kosovo koristi kao paravan za srbijanske velikodržavne aspiracije. “Kako god se ta saga oko Kosova završi, a nadam se da će se završiti u interesu građana Srbije i Kosova, mora se znati da neće biti nikakve kompenzacije na račun Bosne i Hercegovine”, zaključuje Komšić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad