Pogledajte kako su radnici Aluminija dočekali gašenje kompanije (VIDEO)

Vijesti 10. jul 201908:09 > 08:17
Bljesak.info

Radnici Aluminija okupili su se sinoć u krugu tvornice gdje su čekali ponoć kada je ugašena struja ovom nekadašnjem gigantu. Radnici su razočarani i tužni dočekali poslejdnje trenutke tvornice.

Tako se ostvario najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici Aluminija. Nagli prestanak rada prouzročit će hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što će prouzročiti ogromne štete na pogonu. 

Eventualno ponovno pokretanje proizvodnje zahtijevat će ogromne troškove i, po svemu sudeći, kako su proteklih danas upozoravali čelni ljudi Aluminija, ovim činom zabijen je posljednji čavao na lijesu nekadašnjeg giganta. Ponovno pokretanje, prema nekim proračunima, koštalo bi najmanje 25,6 miliona dolara. 

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO naovom linkukao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad