Kosor: Prolomit će se neizreciva bol do neba

Vijesti 10. jul 201908:40 > 08:45
N1

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je na zvaničnom Twitter nalogu komentarisala obilježavanje 24. godišnjice od genocida u Srebrenici.

“A sad zastanimo. Jer će u Srebrenici sutra još jedna majka pokopati sina. Njegovu šaku. Samo kosti šake koje su pronađene. Prolomit će se neizreciva bol do neba. A mi živi, stiskat ćemo naše šake u tišini, spominjući one koji ne priznaju genocid u Srebrenici”, napisala je Kosor.

Inače, u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad