Komšić: Ovo nije 1992. godina, BiH nije toliko slaba koliko misle

Vijesti 10. jul 201910:36 > 10:37
AFP

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u intervjuu za srbijanski list Danas govorio je, između ostalog, i o budućnosti Bosne i Hercegovine. Na upit "šta predviđa da će biti budućnost Republike Srpske, a kakva Bosne i Hercegovine", Komšić je naveo da "ne postoje te dvije budućnosti, nego samo jedna".

“Ne postoje te dvije budućnosti, nego samo jedna; ili ćemo zajedno propasti ili zajedno krenuti naprijed. Ja se borim i boriti ću se za ovo drugo. Vjerujem da je to ispravno. Vjerujem da je naš euroatlanski put, stabilnost i sigurnost budućnost. Neki u to ne vjeruju niti hoće da se zato bore, draži im je haos. Valjda će doći pameti, upravo zbog budućnosti”, kazao je Komšić za Danas.

Vidite li povezanost i smatrate li opravdanim slutnje o tome da će se vlasti u Srbiji okrenuti ka RS i njenom otcepljenju, nakon okončanja kosovskog problema?

“Ne znam hoće li se tim pokušajima okrenuti. Ne bih im preporučio. Ovo nije 1992. godina, ma koliko nekada političke prilike podsjećale na to. Nema više Miloševićeve armade a ni BiH nije toliko slaba koliko misle. Nadam se da neće izabrati put u nove sukobe, a budu li ga izabrali neće se dobro provesti, to neka im bude jasno. Ako država BiH bude napadnuta, braniti ćemo je i nećemo se nikome pravdati što to radimo. Srbija treba da se okrene sama sebi. Okretajući se na jedan agresivan način prema drugima a posebno prema Bosni i Hercegovini do sada se samo sramotila. Ne želim da vjerujem da je spremna na nova sramoćenja”.

Integralni intervju pročitajte na portalu Danasa na ovom linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad