Izjava o saradnji Islamske zajednice u BiH i Misije OSCE-a

Vijesti 10. jul 201912:03 > 12:04
FENA/Almir Razić

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton potpisali su danas Izjavu o saradnji.

Islamska zajednica u BiH i Misija OSCE-a u BiH tom izjavom zajednički izražavaju spremnost za nastavak i unapređenje saradnje u oblastima prevencije nasilnog ekstremizma, vladavine prava i zaštite ljudskih prava, uključujući promovisanje slobode vjere i uvjerenja.

Berton i Kavazović su podsjetili da Misija OSCE i Islamska zajednica blisko sarađuju u provođenju širokog spektra programskih aktivnosti, ali i onih usmjerenih na prevenciju nasilnog ekstremizma, unapređenje uslova za ostvarivanje prava na slobodu vjere i uvjerenje, te promociju međureligijskog dijaloga.

“Uloga vjerskih zajednica je ključna u promociji pozitivnih vrijednosti i tolerancije u multikulturalnim društvima, posebno na lokalnom nivou. Zato mi je drago što smo ovom izjavom potvrdili opredijeljenost nastavku zajedničkog djelovanja”, kazao je ambasador Berton.

Reis Kavazović je rekao da je BiH suočena sa mnogo problema kao što su mržnja prema drugom i drugačijem, islamofobija, ali zajedničke vrijednosti na kojim Islamska zajednica i OSCE-u ustrajavaju su poštovanje slobode vjere, vjeroispovijesti, dostojanstvo svakoga čovjeka.

Dodao je kako IZ u BiH kroz svoje učenje nastoji te vrijednosti ukorijeniti u bh. društvo i svoje članice.

“Mi bosanski muslimani ovih dana obilježavamo 11. juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, potpuno svjesni šta je to značilo u prošlosti, šta bi to moglo značiti u budućnosti, ukoliko ne budemo vrlo odlučni da se tim pošastima suprotstavimo”, kazao je Kavazović.

Mi vidimo OSCE, dodao je, kao partnera IZ BiH, želimo nastaviti tu saradnju u nadi da ćemo koliko je god to u našoj moći suzbijati negativne posljedice mržnje, a promovirati iskonske vrijednosti na kojima bi trebala da počiva svaka zajednica.

Berton i Kavazović su ukazali na dugogodišnju i prijateljsku saradnju institucija IZ u BiH i OSCE-a, te strateško partnerstvo u nizu projekata i aktivnosti, promoviranju slobode vjere i uvjerenja i pružanju podrške međureligijskom dijalogu.

Povod potpisivanja današnje izjave je i pokretanje projekta E-Ilmijja koji je razvijen uz podršku Misije OSCE- u BiH i nudi online platformu za obuku imama na polju prevencije nasilnog ekstremizma.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad