Odobren izvoz jaja iz BiH u EU

Vijesti 10. jul 201913:11 > 13:13
Ilustracija

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Evropske unije.

Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza Evropska komisija dala je „zeleno svjetlo“ za počatak izvoza i ove vrste hrane iz naše zemlje u EU.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh. peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju: „Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Evropske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i sl., sada mogu nesmetano izvoziti“.

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Evropske unije, uslijediće u narednim sedmicama.

Nakon dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobijanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduslov je odobrenje plana kontrole salmonele.

Odobrenje izvoza konzumnih jaja takođe se očekuje do jeseni.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linkukao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad