Premijerka Theresa May i zastupnik Blackford u Parlamentu govorili o Srebrenici

Vijesti 10. jul 201914:40 > 14:46
Screenshot

Velika Britanija danas obilježava Dan sjećanja na Srebrenicu brojnim dešavanjima u koja su uključena brojna udruženja, ali i institucije vlasti na svim nivoima. Obilježavanju genocida u Srebrenici pridružili su se i zastupnici u Zastupničkom domu, a posebno lider Škotske Nacionalne Partije u Westminsteru Ian Blackford. Zastupnik Blackford na današnje sučeljavanje u Zastupničkom domu s britanskom premijerkom Theresom May došao je sa cvijetom Srebrenice na reveru, a svoje obraćanje zastupnicima započeo je prisjećanjem na Srebrenicu.

“Gospodine predsjedavajući, danas je Dan sjećanja na Srebrenicu i vjerujem da svi u ovom Domu žele prepoznati nevjerovatno žrtvovanje s kojim su se mnogi suočili. Jučer sam se susreo s nekim od preživjelih iz genocida i moramo uraditi sve što možemo da prozove negatore genocida. Moramo naučiti lekcije ljudske nehumanosti prema čovjeku kojima smo svjedočili na evropskom kontinentu. Moramo se pobrinuti da se ovo više nikada ne ponovi u Evropi ili bilo gdje drugo”, kazao je Blackford.

Odlazeća britanska premijerka Theresa May kojoj je ovo jedno od posljednjih obraćanja zastupnicima u ovom formatu složila se s mišljenjem Blackforda.

“Na početku želi reći uvaženom zastupniku po pitanju Srebrenice da se slažem i dodajem da se nadam i da moramo svaki put kada vidimo masakr ovih razmjera da moramo naučiti lekcije iz njega. Nažalost previše puta smo vidjeli da to nije slučaj. Prošlog petka sam bila na samitu Zapadnog Balkana u Poljskoj gdje smo radili sa zemljama Zapadnog Balkana ohrabrujući ih i tražeći način s njima da mirne načine kako da rade zajedno i da osiguramo da te zemlje vide političku stabilnost i prosperitet za njihove građane u budućnosti”, istaknula je britanska premijer Theresa May.

Najveći broj aktivnosti koje će se desiti u Velikoj Britaniji povodom Dana sjećanja na Srebrenicu desit će se u organizaciji udruženja „Remebering Srebrenica“ koje spada u jedno od najaktivnijih i najvećih izvan Bosne i Hercegovine posvećenih genocidu u Srebrenici.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad