Poreska uprava FBiH: Zapečaćeni brojni objekti u Sarajevu, Neumu, Mostaru…

Vijesti 10. jul 201916:00 > 16:25
N1

Porezna uprava Federacije BiH je od 8. jula 2019. godine na području Federacije BiH započela aktivnost kontrole poreznih obveznika koji obavljaju uslužne djelatnosti u cilju kontrole zakonitosti poslovanja, pri čemu je zapečaćeno 24 objekta, saopćeno je danas iz ove Uprave.

U 139 inspekcijskih nadzora otkriveno je 34 neprijavljena radnika, 37 obveznika koji nisu evidentirali promet, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 11 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa, saopšteno je iz Porezne uprave FBiH.

Zapečaćena su 24 objekta a u 65 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 139.400,00 KM.

Inspektori Porezne su 8. i 9. jula 2019. godine inspekcijski nadzor vršili na području općina Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Neum, Čitluk, Mostar i Čapljina. Obuhvaćeni su porezni obveznici koji obavljaju: ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, mesarsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.

“Pored ovih direktnih učinaka, započete brze kontrole koje će se nastaviti i u narednim danima na širem području FBiH su dovele do toga da su porezni obveznici i sami prije dolaska poreznih ispektora izvršili prijavu radnika, pa je od najave kontrola tj. od 3.7. do 10.7. 2019. godine samo u općini Neum prijavljeno 113 zaposlenika a u općini Čitluk 13”, stoji u saopštenju Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava nastavlja provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja a najavljeno je da će ubuduće u slučaju nepravilnosti biti izricana zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linkukao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad