Akcija FUP-a: Hapšenja zbog navodnog reketiranja od građevinara na Toweru

Vijesti 10. jul 201916:09 > 16:14
FUP/Ilustracija

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva kantona Sarajevo i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „TOWER“, na području Kantona Sarajevo, u cilju dokumentovanja lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Primanje dara i drugih oblika koristi“. Značajnu podršku prilikom provođenja istrage pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, saopšteno je danas iz FUP-a.

Kako navode iz FUP-a, u sklopu navedenih aktivnosti, lišena su slobode dva lica iz Sarajeva inicijala S.H. (1961.) i E.M. (1976.), kod kojih je prilikom pretresa pronađen i oduzet novčani iznos u protuvrijednosti od 60.000,00 KM, koji je korišten prilikom izvršenja krivičnog djela, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

”Navedena lica se sumnjiče da su u prethodnom periodu, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi od podizvođača građevinskih radova stambeno/poslovnog objekta Tower zahtijevali i primali novac, darove i druge oblike koristi, a kako bi istima bilo omogućeno nesmetano izvođenje i završetak radova.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda Sarajevu, policijski službenici Federalne uprave policije, vrše pretrese u stambeno/poslovnom objektu „Panamera“ na području općine Ilidža, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelom”, saopćeno je iz FUP-a danas.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad