Granična policija i Ambasada Turske: Mediji preuveličali incident na aerodromu

Vijesti 10. jul 201916:30 > 16:33
Granična policija

Rukovodstvo Granične policije Bosne i Hercegovine na čelu s direktorom Zoranom Galićem susrelo se danas s ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Kočom, i njegovim saradnicima, saopćeno je danas iz Granične policije BiH.

Povod ovom sastanku je nedavni događaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koji se dogodio prilikom dočeka i dolaska visoke delegacije Republike Turske u BiH, na čelu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

”Učesnici sastanka razjasnili su sve okolnosti u vezi sa spomenutim događajem i zaključili da je ovaj događaj u javnosti preuveličan od nekih medija. Konstatovano je kako su pozitivni propisi prilikom posjete važnih stranih zvaničnika veoma jasni i precizni, kako za strane tako i za domaće zvaničnike te da ne postoje izuzeci i odstupanja u pogledu provođenja istih. Na sastanku su, također, dogovorene aktivnosti u daljnjem radu i saradnji, kako u budućnosti ne bi dolazilo do ovakvih ili sličnih incidenata i nesporazuma.

Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GPBiH je već poduzeo određene preliminarne provjere koje se odnose na spomenuti događaj, radi potpunog utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti pojedinaca u navedenom događaju”, saopćeno je iz Granične policije.

Podsjećamo, prilikom posjete turskog predsjednika Bosni i Hercegovini početkom sedmice, na sarajevskom aerodromu došlo je do sukoba Erdoganovog osiguranja i pripadnika Granične policije BiH.

Kako je tada za N1 kazao direktor GP BiH Zoran Galić, do problema je došlo kada je osoblje GP BiH tražilo da provede standardne procedure koje se provode prilikom ovakvih i sličnih posjeta.

Informacija je tačna. Ja sam potvrdio, GP je samo radila svoj posao sukladno zakonima BiH uz najavljeni pretres i proceduru uz minimum kontrole koje moramo imati prema VIP ličnostima. Bili su bahati, drski i nekorektni i toliko neprofesionalni. Da smo mi na isti način uzvratili došlo bi i do otvorenijeg sukoba, mada je i ovako bilo fizičkog naguravanja“, kazao je tom prilikom Galić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad