Posljednji dan Marša mira: Mokri šatori, kabanice i silna volja

Vijesti 10. jul 201918:12 > 18:55
N1

Posljednjeg dana Marša mira - iz mokrih šatora, s kabanicama, zavojima i voljom da pređu i posljednjih tridesetak kilometara učesnici kreću prema Potočarima. Dok hiljade ljudi maršira s porukom da se nikad ne zaboravi genocid u Srebrenici, hiljade drugih i danas u BiH negiraju ovaj stravični zločin.

”To govori prvo da nisu preboljene sve rane, s jedne strane i s druge strane da nije svijest zavladala šta se ovdje dogodilo. Dok se ne dogodi to, dok istina – to često zovu katarzom, dok istina ne izbije na svjetlo dana – 2000. godine je znatno više i na strani RS-a priznavano šta se ovdje dogodilo”, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Na ruti ovogodišnjeg Marša mira, koja prvi put obuhvata Kameničko polje, dogodio se strašan zločin, u mjestu Bukva. Do Bukvi – potpuno uništena obuća, potpuno mokra odjeća učesnika.

12. jula 1995. u mjestu Bukve, ubijeno je hiljadu ljudi.

Danas sa učesnicima marša i preživjeli.

”U meni nešto je vladalo – napetost, neizvjesnost, tuga. Ali da će se desiti ono što se desilo – nisam ni sanjao”, rekao je za N1 Salih Mulalić.

Pripadnici VRS i pripadnici JNA sa položaja u planinama počeli su pucati po ljudima koji su tražili odmor od dugog pješačenja, kažu preživjeli.

”Paljbu iz pješadijskog naoružanja koja je bila toliko jaka da sigurno mogu reći da je svaki treći metak imao svoj cilj. Uspio sam se baciiti u jedan šumski put gdje je bila jedna uvala gdje sam ležao oko 40 minuta. U tom periodu mogli su se samio čuti krici – majko pogidoh, brate pomozi, ne ostavljaj me.. Bježi dole, bježi gore – stvarno je teško opisati i vratiti se u taj trenutak”, prisjetio se Mulalić.

Po završetku svjedočanstva, učesnici idu dalje. U Bukvama iza njih ostaje kiša i desetine još neotkrivenih posmrtnih ostataka. Pred kraj Marša mira, koloni se priključio i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Više od stotinu kilometara i emocije – u maršu mira od Nezuka do Potočara.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad