Nišani ne govore, ali vapaj nikad nije bio glasniji

Vijesti 10. jul 201918:32 > 19:22
N1

Trideset i tri tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, spremni su za ukop. Porodice večeras u Memorijalnom centru. Posljednji put pozdravljaju svoje najmilije.

I nebo danas plače za njih 33. Svi oni će naći konačni mir ovdje u Potočarima sa još hiljade njih. Najmlađi je imao samo 16 godina, na pragu života, oduzeto mu je pravo da živi.

Osman je 1995. godine otišao i nikad se nije vratio. Majke, sestre i nane su čekale, čekale su sinove i braću, ali nisu se vratili. Otišli su na put bez povratka, nisu otišli odvedeni su, natjerani, protjerani, a na kraju i ubijeni.

Krvave ‘95-e ubijen je i Adil, bilo mu je tek nešto više od 40 godina. Iza sebe je ostavio dvoje djece, suprugu i tri sestre.

“Ništa samo mi je rekao hajde sestro da se halalimo, dug je put, ne znam šta će da bude i otišao je”, kazala je Fadila Hasanković, sestra ubijenog Adila.

Poslije toga, više ga nije vidjela. Čula je Fadila da su ubijeni Bošnjaci u Srebrenici, hiljade njih, čula je i da nema živih. Ali i dalje se nadala. Čekala je brata da ponovo otvori vrata, kazala je:

“Nisam mogla da povjerujem nikad, sve sam se nadala živ je negdje, sve si imao u dubini duše da je živ, znam da se nije ogriješio, znam da nije i nisi mogao nikad povjerovati.”

No, te ‘95-e zločincima nije bilo bitno ko je dobar, a ko loš. Svako petnaesto dijete u ovom mjestu danas je šehid Srebrenice. Fadila će sutra sahraniti brata, sahranit će tek nekoliko kostiju, koji su pronađeni.

“Odnijela sam prekjučer kafu ljudima koji su kopali, moja sestra je odnijela pitu, kad sam vidjela njegov mezar, najteže mi je bilo. Znači i posmrtnica i kad sam vidjela kosti, ali kad sam vidjela mezar, najteže mi je bilo. I kad sam čula da je dole, tu vijest, ja njega non stop vidim dole”, rekla je Fadila.

Kaže ne zna kako će sutra, kako će proučiti fatihu i otići na mezar svom jedinom bratu.

“Ne do dragi Allah da se nekome genocid u Srebrenici nekad ponovi, genocid se desio, ne može se negirati”, riječi su Fadiline.

Ali se negira. U ovoj zemlji i dalje žive ljudi koji kažu da je 8372 izmišljen broj, a ovo izmišljeni nišani. Nišani ne govore, ali ovdje tišina nikad glasnija nije bila. Tišina i vapaj majke Srebrenice. Majke, koja će sutra sahraniti kosti svog sina.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad