Presude za genocid u Srebrenici: Ko, kada i koliko

Vijesti 10. jul 201919:55 > 11. jul 2019 07:00
N1

Genocid u Srebrenici potvrđen je brojnim presudama međunarodnih, domaćih i sudova u regionu. Sudski i činjenično temeljno na relevantnim dokumentima, vještačenjima i svjedočenjima, verificiran je najteži zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog Svjetskog rata.

Između ostalih, izvršenje genocida u i oko Srebrenice potvrdila je i najviša sudska instanca u sistemu Organizacije ujedinjenih naroda – Međunarodni sud pravde u Hagu.

Pored vrhovnog komandatna Vojske Republike Srpske Radovana Karadžića, u prvostepenom postupku na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Ratko Mladić bivši komandant Vojske RS-a, te Ljubiša Beara, Zdravko Tolimir i Vujadin Popović. Tolimir i Beara su preminuli. Tolimir dok je čekao upućivanje na izdržavanje, a Beara u zatvoru u Njemačkoj. U narednih godinu dana u Hagu bi trebala biti izrečena pravomoćna presuda i Ratku Mladiću, koji je u prvostepenom postupku osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i druge teške zločine.

Ukupno 15 osoba Haški tribunal osudio je za genocid u Srebenici. Na dugotrajne kazne zatvora pravomoćno su osuđeni između ostalih Drago Nikolić, Dragan Obrenović, Momir Nikolić, Radivoje Miletić, Milan Gvero, Dražen Erdemović prvi koji je priznao krivicu za strijeljanje u Pilici, lično ubio oko sedamdeset osoba. Prvu pravosnažnu presuda za genocid u Srebrenici Haški sud izrekao je Radislavu Krstiću zamjenik komandanta Drinskog korpusa VRS-a 2004. godine osudivši ga na 30 godina zatvora.

Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH osudivši ukupno 25 osoba. Milorad Trbić prva je osoba koju je Sud BiH osudio za genocid, a najveće zatvorske kazne dobili su Franc Kos, Stanko Kojić, Zoran Goronja, Vlastimir Golijanin, Marko Boškić. Srbija je donijela dvije presude za zločine u Srebrenici. Branko Gojković osuđen je na 10 godina zatvora, te 4 pripadnika nekadašnje paravojne jedinice “Škorpioni” osuđeni su na ukupno 53 godine zatvora.

Također nekadašnji pripadnici “Škorpiona” Milorad Momić i Slobodan Davidović osuđeni su u Hrvatskoj na po 15 godina zatvora. Pred sudom BiH u toku su još 4 postupka optuženima za zločine u Srebrenici. Prema podacima Balkanske istraživačke mreže Haški Sud, Sud BiH, te pravosudne institucije Srbije i Hrvatske do sada su osudili 47 osoba na 704 godine zatvora za genocid, zločin protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Detalje donosi Semir Mustafić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad