Karup-Druško za N1: Licemjerima kao što je Ana Brnabić nije mjesto u Srebrenici

Vijesti 11. jul 201907:32 > 07:44
N1

Dženana Karup Druško iz "Udruženja tranzicijska pravda, odgovornost", sjećanje u BiH je jutros za N1 govorila o aktuelnim temama u BiH, te današnjem obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Problem negiranja genocida?

Negiranje kojem mi svjedočimo otkako se desio genocid u Srebrenici, u tome mediji imaju važnu ulogu. Uglavnom su to režimski mediji koji za svoje političare plairaju informacije koje njima odgovoraju. Političare kojima odgovora revizionarizam ne samo da bi se zaboravilo to što se desilo, nego da bi se potpuno drugačije interpretiralo i pokazalo svojim javnostima što vodi većim podjelama, tenzijama i možda sukobima. Tu je odgovornost medija ogromna“, kazala je Karup – Druško.

Kazne za negiranje genocida? Nemamo zakon koji bi to regulisao?

Ne možemo govoriti o našem odnosu, Zakon o negiranju nije prošao jer zastupnici iz RS godinama opstruiraju i blokiraju jedan takav zakon. U Evropi se usvajaju zakoni o zabrani negiranja, primjer najsvježiji je Belgiji, a inicijator je Evropsko vijeće. Nedavno je bila konferencija o negiranju genocida u BiH i čule su se jake poruke od prvih ljudi Mehanizma, od Agiusa, do Brammertza“, dodala je. 

Kada je riječ o posjeti turskog predsjednika BiH i njegovom odnosu prema našoj državi, kazala je:

Turska ne odvaja svoju politiku u BiH. Turska spoljna politika region posmatra jedinstveno, a ako bismo govorili o posjeti predsjednika Turske Beogradu kada je bilo 100-200 zvaničnika. Ako ćemo govoriti o zvaničnicima, predsjednik Erdogan nije jučer niti danas u Potočarima. S druge strane, američki ambasador je jučer bio u Potočarima i danas će, njegove slike kako kleči koje sam vidjela. To je jedna takva emotivna ljudska poruka da sam ostala bez riječi. Pomislila sam možda Banjaluka kao prijatelj ima Beograd, možda Hrvati imaju Zagreb, ali nama iza leđa nije Turska nego prijatelji Amerikanci. Bez obzira što se Turska pravda da ne može priznati genocid zbog burne prošlosti i odnosa sa Armencima, ja taj argument ne uvažavam“, dodala je Karup-Druško.

Izjava Ane Brnabić o tome da se ne radi o genocidu nego o “određenoj vrsti nesporazuma”?

Ona je to znala i vrlo oštrije nazivati i negirati. Licemjerima kao što je Ana Brnabić nije mjesto u Srebrenici i ne trebaju dolaziti sve dok ne dođu zbog iskrene namjere da se poklone žrtvama. U Srebrenicu se ide samo da se pokloni žrtvama i ništa drugo“.

“Mislim da je upravo Ana Brnabić objašnjavajući zašto neće doći u Srebrenicu govorila o prošlosti te kako se stalno vraćamo u prošlost, što mi je smiješno. Milorad Dodik je imao vrlo oštre izjave i poruke o operaciji “Krivaja 92” dajući  totalno pogrešnu sliku o tome. Govorio je otvoreno o tome kako će se promijeniti historija, percepcija, žao mi je ali neće moći. Činjenice su utvrđene šta se dešavalo u Podrinju, posebno u srednjem Podrinju kako bi objedinili teritoriju RS koja je zalivena krvlju. Ja bih voljela da je Dodik u pravu kada umanjuje broj žrtava, ali nažalost nije u pravu”, ističe Karup-Druško.

Uskoro video.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad