Ćamil Duraković za N1: Živimo tri faze bola

Vijesti 11. jul 201908:42 > 08:53
N1

"Vidite, mi 11. juli živimo svaki dan. Naše porodice su na okupu i razgovara se tokom cijele godine. Živimo tri faze bola", kazao je za N1 bivši načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković.

Naša frustracija počinje od onih koji su ubijali naše najmilije a danas negiraju ono što se desilo, ali iritira kada uvreda dođe od vlastitog naroda. Svjedočili smo nekim stvarima koje su poslale lošu sliku iz Potočara i to onda zasjeni sve. Na nama postoji psihološka posljedica, više nam treba pomoći nego odmoći u ovom programu kojeg pripremamo mjesecima“, kazao je Duraković i dodao:

Osam godina sam svjedočio da se često dese neke stvari koje nisu prilagođene onome što smo planirali. Zato sam pokušao apelovati, ne možemo narediti. Želimo biti dobri domaćini, ali ne želimo da nam neko naruši što štitimo svim svojim bićem“.

Šta najviše vrijeđa?

Krenuti ću od osnovnih stvari, a to su poruke iz daleka. Mi koji ovdje živimo, živimo na prostoru gdje je život senzibilan jer smo izabrali put da se vratimo na svoja ognjišta i uspostavimo suživot, a onda dobijemo savjete koji su mrziteljski nastrojeni jer neko od nas očekuje da se ovdje bijemo ponovo. Pokušavaju navesti na nasilje i zlo, čineči zlo nama i našoj djeci i budućim generacijama. Zatim, ako neko dolazi ovdje da bi isprosio ili prodao nešto, vidio sam ljude od jutros koji prodaju bižuteriju, nešto što nema veze sa današnjim danom, koriste priliku da pribave korist. Ljudi ne vide dženazu, nego šansu da zarade nešto. To su uvrede za nas, prvenstveno za mrtve kojima klanjamo dženazu, a i za nas žive. Ako nekoliko pojedinaca naruši sve što radimo ovdje, onda je to za nas uvreda“, smatra Duraković.

“Tri faze bola”

Vidite, mi 11. juli živimo svaki dan. Naše porodice su na okupu i razgovara se tokom cijele godine. Živimo tri faze bola, prva faza je bila 1995. godine, druga faza je bila kada vas nazovu iz ICMP-ja i kažu da vam je neko pronađen i treća faza kada kosti naših najmilijih nađu smiraj u Potočarima“, kazao je Duraković i dodao:

Zamislite sada kakva je to psihološka faza kada moja kćerka koja ima deset godina koja plače o daidži svoga oca kojeg nikad nije vidjela. Dočekate ovaj dan pa se pomiješaju emocije, a Srebrenica će danas nakon 15 sati opet biti prazna. Tako da je taj miks “radosti” i bola koji ostaje poslije današnjeg datuma jedan veliki psihološki poduhvat da ostanemo i opstanemo trezveni i nastavimo sa životom“.

Uskoro video.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad