Uživo na N1: Dvadeset četvrta godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Vijesti 11. jul 201909:42 > 13:33
N1

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti ukopane 33 identifikovane žrtava genocida iz jula 1995. godine. Kao i prethodnih godina, televizija N1 realizuje specijalni program iz studija u Potočarima gdje će ove godine biti obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici. Kamere N1 televizije prate sva zbivanja vezano za ovaj događaj.

1:55 – U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza i obavljen ukop za 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

13:30 – Trenutno traje ispraćaj tabuta do mjesta ukopa gdje će žrtve pronaći svoj konačni smiraj.

N1

13:00 – U toku je ezan koji poziva prisutne na klanjanje podne i ikindije-namza nakon čega će uslijediti dženaza žrtavama genocida.

12:53 – U toku je izvođenje oratorija ‘Srebrenički inferno’ koji je prvi put izveden 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari spomen-obilježje i mezarje. Otad se izvodi svake godine, na dan obilježavanja godišnjice genocida i ukopa posmrtnih ostataka identificiranih srebreničkih žrtava. Tekst je napisao pjesnik Džemaludin Latić, a komponirao Đelo Jusić.

12:20 – Prisutnim se obratio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazavši da je “razlog za ubijanja bio samo jedan – bili su muslimani, Bošnjaci”. Opširnije na linku OVDJE.

12:05 – Okupljenima na komemoraciji se obratio i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark. Opširnije na linku OVDJE.

N1

11:50 – Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson je kazao da su Sjedinjene Američke Države uz žrtve srebreničkog genocida i one koji poštuju međunarodno pravo. Opširnije OVDJE.

11:35 – Lider SDA Bakir Izetbegović je u izjavi za N1 kazao da ipak vjeruje da će “dobre sile nadjačati zlo i pobijediti negatore genocida”. Opširnije na linku OVDJE.

N1

11:15 – U Memorijalnom centru Potočari počeo je komemorativni dio obilježavanja 24. godišnjice genocida. Možete pratiti uživo na ovom linku.

N1

10:57 – Zalagat ću se, apsolutno, da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine donese zakon o negiranju genocida. Iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon na 25-godišnjicu genocida, otkrio je ekskluzivno za N1 visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Više na ovom linku.

N1

10:33 – Do sada ukopano više od 400 maloljetnika ubijenih u genocidu u Srebrenici. Više na ovom linku.

10:31 – Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) je danas za N1 kazao da BiH nije zaslužila to što joj se desilo te da suosjeća sa porodicama žrtava. Više na ovom linku.

N1

10:19 – U 11 sati u Fabrici akumulatora bit će upriličena komemoracija, nakon čega će u 12 sati na Memorijalnom kamenu biti položeno cvijeće i odata počast svim žrtvama.

10:16 – Specijalni program N1 iz Potočara možete pratiti uživo na našoj Facebook stranici.

10:14 – Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn poručili su povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici da je zajednička dužnost svih sjećati se 11. jula, kao jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji. Više na ovom linku.

Reuters

10:04 – Gošća N1 studija u Potočarima je Mirsada Malagić, jedna od majki Srebrenice. Kaže da bi o svemu što se dešavalo u Srebrenici trebalo pisati knjige i romane, jer je nemoguće drugačije opisati “sav haos koji se dogodio”.

N1

9:58 – Na područje Srebrenice, gdje će danas biti obilježena 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima, jutros do devet sati je pristiglo 179 autobusa i 2.021 automobila. Više na ovom linku.

N1

9:55 – Genocid u Srebrenici potvrđen je brojnim presudama međunarodnih, domaćih i sudova u regionu. Sudski i činjenično temeljno na relevantnim dokumentima, vještačenjima i svjedočenjima, verificiran je najteži zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog Svjetskog rata. Više na ovom linku.

Anadolija

9:53 – Vjerski dio programa započet će učenjem Kur'ana, a potom će se u 13.00 sati „dolinom bijelih nišana“ oglasiti ezan za podne i ikindiju namaz, a nakon toga će biti klanjana i dženaza-namaz koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Bit će proučena i dova šehidima. Više na ovom linku.

Anadolija

9:50 –Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano skoro hiljadu žrtava. Te 2003. godine ukopan je najveći broj žrtava, dok će 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima biti ukopan do sada najmanji broj, njih 33.

N1

9:47 – Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28) te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji. Više na ovom linku.

N1

9:46 – Najstarija žrtva koja će ove godine naći smiraj među potočarskim nišanima je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.

N1

9:40 – U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad