Agius za N1 iz Potočara: Moja poruka – nikada ponovo se ovo ne smije desiti

Vijesti 11. jul 201910:22 > 10:27
N1

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) je danas za N1 kazao da BiH nije zaslužila to što joj se desilo te da suosjeća sa porodicama žrtava.

Na pitanje kako se osjeća danas dok boravi u Potočarima, Agius je kazao:

“Vrlo emotivno je moram vam reći. Sjećam se prvi put kada sam došao u Srebrenicu 2001, nije bilo ništa ovdje. To je bilo najžalosnije mjesto koje sam ikada posjetio u životu. Od tada, otkako su Tribunal i MKSJ dokazali šta se dešavalo u julu u periodu 1995. i možete zamisliti da svaki put kada dođem, svi ti događaji ožive. Mogu osjetiti bol, patnju žrtava i sve ono što se proživljava ovih dana. Ne smijemo zaboraviti ni preživjele. Mi smo sretni što smo živi, a oni što su preživjeli. Zaista su i oni prošli kroz strašnu bol i ptanju. Kako se osjećam? Osjećam se blizak žrtvama jer ova država ne zaslužuje ono što joj se dogodilo”, kazao je Agius.

Dodao je da “ovo nikada ne smije ponovo desiti”.

“Moja poruka: nikada ponovo, ovo se ponovo ne smije desiti, a oni koje ne zanimaju patnje žrtava i porodica i dalje negiraju ono što je Tribunal utvrdio, moraju stati sa tim. Oni i dalje dijele ovu državu i sigurno je to bolno za žrtve i za preživjele i za njihove porodice, a to ne pomaže ni pomirenju ni miru”.

Negiranje genocida?

“Prije nekoliko dana, čuli smo snažnu izjave EU o poricanju i glorifikaciji zločinaca. Isto to mislim, čak imam i veću odgovornost u svojoj funkciji. Bio sam predjsednik MKSJ, a sada sam predsjednik Mehanizma koji nastavlja rad. Ja moram braniti presude koje su donesene u okviru institucija. Za mene je to velika odgovornost i moram je braniti. To su jedine ovlaštene institucije koje mogu dati dokaze za ono što se desilo u 1995., a to je genocid”, kazao je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad