Hotić o izjavama Grujičića: Žao mu je bijelih nišana jer ih nije želio ovdje

Vijesti 11. jul 201910:46 > 10:53
N1

Jedna od članica Udruženja „Majke enklava Srebrenice i Žepa" Kada Hotić govorila je za N1 povodom današnjeg obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, te se osvrnula na posljednje izjave u kojima se negira genocid.

Hotić je kazala da je čula izjavu Mladena Grujičića, načelnika Srebrenice, te kazala:

“Ja sam slušala njegovu izjavu. On je upravu da mu je žao bijelih nišana jer ih nije želio ovdje. Upravu je i kada kaže da nije tačan broj, po našoj evidenciji mi imamo više od 10. 000 osoba, ne računajući ljude koji su pali u borbama dok se branila Srebrenica. Nema oružja koja će nas pobiti. Djeca su izrasla i rađaju hvala Bogu i bit će nas”.

Dodala je da je svijet umiješao svoje prste u Srebrenicu, a da je Evropa dozvolila prećutno da se desi sve što se desilo.

“Ovi koji su počinili zločine treba da što se presaberu i priznaju, a normalan narod da ne nosi teret prošlosti. Oni nose veliki teret negirajući, a ne mogu obrisati ono što je bilo. Ovo ovdje što se dešava podsjeća me na 11, 12 i 13. juli 1995. kada sam napustila Srebrenicu. Svijet je mnogo umiješao prste ovdje, Evropa je prećutno dozvolila da se ovo desi”, poručila je i dodala:

“Kažu da su slali svoje trupe, jesu ali kao posmatrače. Holanđani su nas servirali ovdje kao švedski stol, na izvolite, krvolocima. Mi smo ih tužili. Imamo pravo na pravdu, tužili smo i UN. Kažu UN ima imunitet, to su sebi dali za pravo, ali kada se desi ovakvo zlo i valjda tada i on puca. Apelujem na institucije koje rade na pronalasku tijela da se to uradi i završi”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad