Wigemark: Možemo samo pognuti glavu što smo dozvolili da se ovo desi

Vijesti 11. jul 201911:50 > 12:20
N1

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark na komemoraciji u Potočarima obratio se Majkama Srebrenice, porodicama žrtava genocida, preživjelima rekavši kako više od 24 godine žive sa sjećanjem na "brutalno, namjerno i sistematsko" ubijanje.

“Dvadeset i četiri godine Majke Srebrenice žive sa ovim činom istrebljenja njihovih sinova, braće i muževa i brutalnom namjernom i sistematskom ubijanu”, kazao je Wigemark i dodao:

“Do sada su identificirane 6643 žrtve, naše misli su danas sa njima. Naše misli su i sa preživjelima, s a porodicama i prijateljima onih koji su zarobljeni i likvidirani na području za koji su vjerovali da je zaštićena zona UN-a.”

Istakao je Wigemark kako je “Srebrenica rana koja se otvara svaki put kada se odgovornost za zločine koji su počinjeni na ovom prostoru negiraju i umanjuju, kada se glorificiraju počinioci”:

“Negiranje genocida je suprotnost evropskih vrijednosti, to je direktan citat iz mišljenja Evropske Komisije o BiH za članstvo. Sama EU je utemljena upravo na konceptu prepoznavanja holokausta i obaveze da se nikada ne ponovi ovakvo mračno poglavlje istorije. Svi mi kao i Evropljani možemo samo pognuti glavu što smo dozvolili da se ovakav zločin desi na našem pragu.”

Wigemark je pozvao političke lidere u BiH i regionu da svojim primjerom pokažu odgovornost i žaljenje zbog onoga šta se desilo u Srebrenici:

“Negiranjem utvrđenih činjenica, osporavanjem odluka međunarodnih sudova nikada nije pomogla da se rasvijetle činjenice. Pozivam da stvarate okruženje koje će omogućiti pomirenje.”

Na kraju, potcrtao je kako je dužnost Evropljana da osiguraju vladavinu prava na cijelom kontinentu jer je to kako je kazao u samom srcu evropske demokratije i otvorenih društava.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad