Tomislav Panenić, Jasminko Halilović i Adem Mehmedović u Novom danu

Vijesti 11. jul 201916:19 > 16:24
N1

Uživo ćemo biti u Srebrenici, sumirati utiske sa 24. godišnjice obilježavanja genocida nad Bošnjacima.

Gost Novog dana u Prelistavanju štampe biće srebrenički novinar Adem Mehmedović, a javiće nam se i reporter N1 Slaviša Starčević i govoriti o Srebrenici dan nakon komemoracije žrtvama.

Sarajevo je od 10. do 13. jula domaćin WARM festivala. Šestu godinu zaredom okupljaju se reporteri koji su izvještavali iz ratnih područja, fotografi, umjetnici, aktivisti i istraživači koji se svakodnevno bave savremenim konfliktima. Studenti WARM akademije iz zemalja regiona biće naši gosti. Razgovaraćemo o inovativnim pristupima izgradnji mira, postkonfliktnoj rekonstrukciji i prevenciji sukoba.

Ovo doba godine je period podsjećanja na brojne i bolne ratne uspomene. Iskustvo odrastanja u ratu, jedinstveno je i nosi sa sobom gomilu emotivnog tereta. Ono neopipljivo, djeca rata, sada već odrasli ljudi, uglavnom su zakopali negdje u sebi a jedan mali dio materijalnih dokaza dječijeg bola, nalazi se u sarajevskom Muzeju ratnog djetinjstva. Direktor ustanove koja arhivira dječiju patnju, Jasminko Halilović, gost je Novog dana.

Događaj koji je sjećanje na civilne žrtve rata pod nazivom “Cvjetovi u vrbaskim bistrinama”, sa porukama “Ne ponovilo se” i “Gradimo mir zajedno”, počinje u petak na obali Vrbasa. To je 16. izdanje Susreta Banjalučana “Vezeni most”, u organizaciji istoimenog Međunarodnog centra za izgradnju povjerenja iz Banjaluke. Naš gost će biti jedan od organizatora manifestacije, Mirsad Filipović.

Tema koja već nekoliko dana plijeni pažnju javnosti je Aluminij iz Mostara. Problemi u ovoj fabrici su godinama rasli. Računi su se gomilali i sada je došlo vrijeme za naplatu. Kolika je odgovornost Zagreba za tragičan ishod u ovoj fabrici? Kako komentariše stavove nekih BH političara da Hrvatska treba da pomogne Aluminiju ukradenom strujom od Buškog jezera? To su samo neka od pitanja za Tomislava Panenića, zastupnika u Hrvatskom Saboru, koji će biti naš gost u Temi jutra.

Novinar agencije Deutsche Welle, Mehmed Smajić, biće sa nama. Razgovaraćemo o brojnim aktuelnim društveno političkim temama u BiH ali i u Njemačkoj. Da li Gulenov pokret zaista uživa velike sipmatije u Njemačkoj? U vrijeme kada Njemačkoj nedostaje radne snage Deutsche Bank planira da do 2022. godine ukine 18.000 radnih mjesta. O čemu se radi i zašto Deutsche Bank otpušta tako veliki broj radnika?

Od 7 do 10 sati sa Vama će biti Ivana Erić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad