Velika Britanija: Obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Vijesti 11. jul 201917:11 > 19:16
N1

Godišnjica srebreničkog genocida obilježena je po šesti put u Velikoj Britaniji Danom nacionalnog sjećanja u organizaciji Udruženja "Remembering Srebrenica". Ovo udruženje koje inače okuplja brojne građane, javne, kulturne i političke radnike te ima veliku podršku britanske Vlade i ove godine je organizovalo nacionalnu komemorativnu sjednicu u Londonu kako bi uz žrtve iz Bosne i Hercegovini još jednom poslali poruku da ono što se desilo u Srebrenici ne smije biti zaboravljeno.

Osnivač i predsjedavajući “Remembering Srebrenica” Waqar Azmi poručio je s londonske komemorativne svečanosti da je ovogodišnje okupljanje posvećeno ne samo Srebrenici, nego i Prijedoru, te da je to sjećanje na one koji su bili označeni za istrebljenje.

Britanski novinar Oliver Kamm posvjedočio je da je na ovom mjestu jer je njegova porodica svjedočila protiv najodgovornijih za genocid u Srebrenici.

N1

“Moj interes za Srebrenicu nije samo novinarski, iako pišem o svjetskim temama. Moji prijatelji od kojih neki nisu među živima, a uz njih i neki moji članovi porodice su svjedočili zločinima i strahotama u bivšoj Jugoslaviji. Rekli su da nikada nisu vidjeli nešto slično. Moja je porodica svjedočila na strani Tužilaštva u slučaju protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića koji služe doživotne kazne za genocid i ratne zločine. Također su to uradili i u slučaju Slobodana Miloševića koji je izbjegao pravdu. Čast mi je da uradim sve što mogu da održim živim sjećanje na žrtve tih ratova”, kazao je Kamm.

Srebrenička majka Fadila Efendić je kazala kako danas u Srebrenici, ali i među preživjelima nema želje za mržnjom i osvetom, ali da ima želje za procesuiranjem odgovornih te za zabranu negiranja genocida.

“Prije 24 godine sam na najokrutniji način razdvojena od muža i sina. Muž mi je sahranjen 2003. godine, a njegova lobanja je pronađena dvije godine kasnije u drugoj masovnoj grobnici jer su Srbi koristili kamione i buldožere kako bi premjestili ostatke žrtava i kako bi pokušali sakriti svoj zločin. Moj sin Fejzo je imao samo 19 godina, dosada su samo pronađene kosti njegovih nogu”, kazala je Fadila Efendić, majka iz Srebrenice.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić u svom izlaganju je kazao da se nada da će dobro pobijediti te se nada da će pravda biti postignuta.

“Bošnjaci, bosanski muslimani, uprkos tome što je nad nama počinjen genocid vratili smo se u svoje domove. Na svoja ognjišta ne samo u Srebrenici gdje je počinjen genocid. Genocid koji je utvrđen i presuđen pred međunarodnim i bh. sudovima. Vratili smo se i u druga mjesta Prijedor, Zvornik, Bratunac, Vlasenicu, Višegrad i Foču gdje je po našem dubokom uvjerenju također počinjen genocid”, istakao je Salkić.

Britanska vlada preko ministra za lokalnu vlast i ministra za vjere je osnažila svoju podršku ovom projektu te najavila da će i u narednim godinama finansijski podržavati rad ove institucije, ali i drugih sličnih.

“Memorijal Holokausta i naučni centar Velike Britanije će biti snažno sjećanje na Holokaust i genocid koji su se desili nakon njega, uključujući Srebrenicu. Biće snažno historijsko upozorenje na važnost borbe protiv netolerancije i mržnje na svim nivoima društva”, kazao je James Brokenshire, ministar za lokalnu vlast.

N1

“Najznačajniji događaj moje političke karijere se desio tokom posjete Srebrenici prošle godine. Ništa me nije moglo pripremiti na užas koji vidite tamo. Sjećam se razgovora s doktorom iz Srebrenice s kojim sam razgovarao u Sarajevu, a koji je kao mlad doktor otišao da radi u Srebrenicu. A onda sam u Srebrenici vidio njegove slike kako je pomagao ljudima tamo, to je bilo izuzetno snažno. Identično je bilo prilikom susreta s majkama Srebrenice u Srebrenici. Njihovo dostojanstvo i mogućnost da se ne okrenu mržnji, nego da se okrenu dobru i dostojanstvu, je lekcija za sve nas”, izjavio je Lord Bourne, ministar za vjere.

Organizacija “Remembering Srebrenica” će na prostoru Velike Britanije u narednim danima i sedmicama održati više od hiljadu različitih događaja koji će biti posvećeni kako Srebrenici tako i Bosni i Hercegovini.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad