U Holandiji obilježena godišnjica genocida u Srebrenici (FOTO)

Vijesti 12. jul 201908:19 > 08:21
Anadolija

Ispred zgrade Parlamenta Holandije u Den Haagu jučer je upriličen program povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici kojem je prisustvovalo oko 400 osoba

Programu, održanom u organizaciji nekoliko nevladinih organizacija i udruženja, prisustvovali su i zastupnici partije Denk Tunahan Kuzu i Selcuk Ozturk i drugi zvaničnici.

Okupljeni su klanjali i dženazu-namaz u odsustvu za 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici koje su ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Prije početka programa organizovan je mimohod u dužini od 11 kilometara koji je simbolizirao Marš mira, a potom su u zrak puštena 33 bijela balona sa imenima žrtava genocida.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Zastupnik partije Denk Kuzu istakao je da je vrlo važno da se nikada ne zaboravi genocid koji je izvršen u Srebrenici.

“Taj genocid se nije dogodio prije 100-200 godina, nego prije 24 godine, i to u srcu Europe”, rekao je Kuzu, dodajući da međunarodna zajednica i holandski vojnici u Srebrenici u to vrijeme nisu zaštitili bosanske muslimane.

Sadik Spijodić, rodom iz Srebrenice, kazao je da je dobro da se organizuju ovakvi i slični programi povodom godišnjice genocida u Srebrenici, ali i da su to vrlo teški i bolni trenuci.

“Svi muškarci s očeve i mamine strane su poginuli u genocidu. Nekima su pronašli kosti, a nekima nisu, što je stvarno bolno”, rekao je Spijodić.

Emrah Hrustanović, također iz Srebrenice, istakao je da on lično nije doživio rat, ali da je čuo vrlo teške i bolne priče od porodice i rođaka, dodajući kako je potrebno učiniti sve da se genocid više nikada i nigdje ne ponovi.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari jučer je klanjana dženaza i obavljen ukop za 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad