Nastavljena ekshumacija na lokalitetu Gradina, zahtjevna i teška lokacija (FOTO)

Vijesti 12. jul 201911:42 > 11:44
Tužilaštvo BiH

Istražitelj Tužilaštva BiH, nalazi se na lokalitetu Gradina u Višegradu, gdje po nalogu postupajućeg tužioca i uz naredbu Suda BiH, koordiniše rad službenih osoba, uključenih u proces ekshumacije.

Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Radi se otkopavanju masovne grobnice za koju se pretpostavlja, prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, da se nalazi na ovom lokalitetu i da krije posmrtne ostatke žrtava nastradalih u Višegradu 1992. godine. Moguće je da se u ovoj grobnici nalaze i žrtve nastradale 1995. godine u Srebrenici.

Radi se o vrlo složenom i zahtjevnom procesu ekshumacije, na nepristupačnoj lokaciji, saopšteno je u petak iz Tužilaštva BiH. 

Osim što je riječ o zahtjevnoj i teškoj lokaciji, prisutan je i odron kamenja. Proces traganja za posmrtnim ostacima trajaće i u narednim danima, a pronađeni posmrtni ostaci biće upućeni na dalju identifikaciju putem DNK metode, kako bi se utvrdio identitet osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni, zaključili su iz Tužilaštva BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad