Godišnjica stradanja u Zalazju: A ko je to moje dijete ubio, šta je s njim?

Vijesti 12. jul 201911:38 > 11:45
N1

Danas će biti obilježeno 27 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u selu Sase, kao i bratunačkim Biljača, Zagoni i Zalazje.

U Srebrenici je naš reporter Slaviša Starčević koji je kazao kako je obilježavanje stradanja počelo u 9 sati, liturgija je služena u Skelanima, a nakon toga program je nastavljen na Vojničkom groblju u Bratuncu gdje su se okupile porodice poginulih iz 12. jula 1992. godine.

N1

Pored 69 ubijenih tog jula, 22 je nestalo, dvoje je pronađeno, a deset njih je slučajno pronađeno, dok se za 10 još uvijek traga.

Kako je izvijestio Starčević, mnogi nisu bili rasopoloženi da pričaju pred kamerom, jer im današnji dan budi bolna sjećanja na dane kad su njihovi najmiliji, kako ističu, mučki ubijeni. Kažu kako najviše boli jer niko nije odgovorao za te zločine. Podsjetimo, osumnjičen je bio Naser Orić, koji je oslobođen optužbi.

Okupljeni članovi porodice kažu kako neće doći do pomirenja dok se odgovorni ne privedu pred lice pravde.

Porodice ubijenih poručuju kako pravde ne može biti bez priznanja krivice i sve dok se međusobno ne priznaju žrtve.

Također, kako je istakao reporter N1 Slaviša Starčević, stiče se utisak da se na prostoru Srebrenice jako teško živi, a načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da ne smatra sebe krivim za stanje u kakvom je Srebrenica sada, već da vlast koja je prethodila njemu nije učinila ništa da zadrži stanovništvo.

Ekipa televizije N1 je danas obišla Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima, gdje nisu zatekli mnogo ljudi.

Srebrenica kao i svakog 12. jula živi težak život u kojem je velika nezaposlenost, ne postoje osnovne stvari, poput trafike, mesare u kojoj čini se da nema proizvoda, nemaju apoteku… To je bila jedna od najrazvijenih opština u BiH prije rata.

Načelnik Grujičić kaže kako pokušavaju da dignu opštinu na noge raznim donacijama.

Ulice jesu popravljene, ali i dalje se vidu ostaci od rata, srušene kuće, zgrade…

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad