Nakon HDZ-a i HNS pružio podršku Čoviću

Vijesti 12. jul 201912:26 > 12:29
N1

Odjel za gospodarstvo Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora održao je danas konstituirajuci sjednicu na kojoj su jednoglasno usvojeni dokumenti Odjela – Poslovnik i Program rada za 2019. godinu, te imenovana i zamjenica voditelja Odjela.

Aktivnosti Odjela za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS-a temeljit će se na praćenju stanja u gospodarstvu, te je sukladno tomu zaključeno kako je neophodno uraditi presjek stanja po sektorima, do kraja godine, saopćeno je.

“Odjel za gospodarstvo GV HNS daje punu potporu prof. dr. sc. Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a, na svim aktivnostima koje poduzima u iznalaženju rješenja za probleme radnika u Aluminiju d.d. Mostar”, navedeno je.

Nakon jučerašnjih dešavanja u Mostaru, iz HDZ-a BiH su pružili podršku, kako su naveli, “predsjedniku Hrvatskog naroda Draganu Čoviću”.

“Svjesni izrazito teške situacije u kojoj se nalaze djelatnici Aluminija, a kako je u ovom trenutku ispravan put dijaloga i traženje rješenja za spas ovog poduzeća koji je jedan od najvećih izvoznika iz Bosni i Hercegovini, izražavamo punu potporu predsjedniku dr. Draganu Čoviću, u njegovom snažnom zalaganju i nastojanjima da u pregovorima sa svim akterima vezanim za Aluminij uspije naći kvalitetno rješenje kako bi još jednom kao i već nekoliko puta do sada pomogao u održavanju proizvodnje i nastavku rada ovog giganta koji je iznimno važan za cijelu Bosnu i Hercegovinu, prostor Županije HNŽ i Grada Mostara kao i niza poduzeća koja su surađivala s Aluminijem”, naveli su iz HDZ-a BiH.

Na jučerašnjem sastanku radnika, predstavnika Sindikata, Nadzornog odora i Uprave Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević zaključeno je, među ostalim, da mostarska tvornica ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela.

Također je zaključeno da će prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim razinama vlasti u BiH kao i Nadzornog odbora, Uprave i Sindikata biti postepeno zbrinjavanje i skrb o radnicima “Aluminija”.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad