Senad Mašović na Konferenciji načelnika generalštabova u New Yorku

Vijesti 12. jul 201913:07 > 13:12
N1

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović od 8. do 12. jula 2019. godine boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je prisustvovao Konferenciji načelnika generalštabova pod nazivom “Generisanje sposobnosti u cilju suočavanja sa visokim sigurnosnim izazovima” održanoj u sjedištu UN-a u New Yorku.

Konferenciji je prisustvovalo 109 delegacija, sa preko 400 učesnika iz cijelog svijeta. Tokom konferencije vođena je diskusija o strukturnim promjenama i načinu za poboljšanje operativnog djelovanja jedinica koje učestvuju u operacijama održavanja mira u različitim dijelovima svijeta, te na koji način najdjelotvornije izvršiti generisanje različitih sposobnosti i specijalnosti koji su prijeko potebni u suočavanju sa sve većim i raznovrsnijim sigurnosnim izazovima.

General Mašović je u razgovorima sa drugim učesnicima naglasio “da se svijet kao nikad do sada suoačava sa različitim sigurnosnim izazovima na koje je sve teže i teže, pa možda već sada i nemoguće odgovoriti, bez zajedničkog djelovanja odnosno generisanja snaga, spoosbnosti i napora”.

“Pored toga, veoma je važno da se svaki konflikt shvati ozbiljno kako bi se na vrijeme izbjegli zločini i genocidi koji ostavljaju dugotrajne negativne efekte ne samo na ekonomski već i na ljudski razvoj u cjelini. Svijet ne smije dozvoliti genocide poput onih iz 20 vijeka. Mi moramo biti odgovorniji prema čovječanstvu, a najbolji način je da se preveniraju konflikti ili zaustave, dok su još u manjem intenzitetu, što zahtjeva odlučnost cjelokupne svjetske zajednice”, istakao je general Mašović.

Nakon panel diskusija i velikog broja različitih mišljenja, zaključeno je da se mora posvetiti veća pažnja procesu obuke, ne samo kroz pripremu za UN misiju već u cjelokupnom godišnjem ciklusu obuke, koja mora uključivati različite vidove obuke koje se tiču prevencije konflikta, održavanja mira, spriječavanja seksualnog nasilja nad ženama i drugih sposobnosti odnosno specijalnosti, kao što je medicinska pomoć i evakuacija, uništavanje improvizovanih eksplozivnih sredstava i sl.

Između ostalog, istaknuto je da je adekvatno opremanje jedinica na terenu, kao i uspješno razvijanje vođa, koji će u svakom trenutku biti spremni odgovoriti na izazove, od krucijalnog značaja za uspješno izvršavanje misije.

Također, učesnici su se složili da je potrebno povećati broj žena u UN misijama na terenu, što bi rezultiralo povećanju efiktivnosti različitih UN misija održavanja mira. S tim ciljem, u UN sjedištu, a pod predsjedavanjem načelnika Generalštaba OS Velike Britanije, generala Cartera održana je posebna sesija pod nazivom “Žene, mir i sigurnost”. Naime, tokom ove sesije načelnici OS koji su prisustvovali sesiji zaključili su da se mora više raditi na povećanju procenta žena, ne samo u OS, već i u mirovnim misijama. U tom smislu, zaključeno je da će cilj u narednom periodu biti da se dostigne 15% žena od ukupnog procenta učesnika u UN mirovnim operacijama.

N1

Konferencija se pokazala kao uspješna jer je okupila velik broj učesnika iz različitih dijelova svijeta, a svi su se složili da se mora više uraditi u budućnosti, kako bi se na efikasniji način zaštitili civili u različitim konfliktnim situacijama, te su svi učesnici pozvani da pošalju svoje eksperte na bilo koji teren gdje se odvijaju UN operacije održavanja mira, a u cilju stvaranja preciznijih povratnih informacija koje bi na kraju poslužile za neophodne promjene i efikasnije djelovanje na terenu.

NZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je na marginama konferenije održao nekoliko značajnih sastanaka. Između ostalih, sastao se sa NGS OS Italije generalom Vecciarellijem Enzom, sa kojim je dogovoreno da se u skorije vrijeme realizuju štabni razgovori između predstavnika dviju oružanih snaga, a u cilju proširenja saradnje između OS BiH i OS Italije. General Vecciarelli je izrazio punu podršku OS BiH u realizaciji svojih zadataka i istakao mogućnost podrške u različitim segmentima, što će biti definisano nakon najavljenih štabnih ragovora dviju delegacija u bliskoj budućnosti. Razgovarano je i o mogućnostima zajedničkih učešća u UN i EU mirovnim misijama.

Tokom ove posjete, general Mašović se sastao i sa ambasadorom BiH u UN Nj.E. Svenom Alkalajem, koji ga je upoznao o važnijim dešavajima u UN-u, dok je NZŠ informisao ambasadora o važnim aktivnostima koje OS BiH preduzimaju u posljednje vrijeme, a naročito kada su u pitanju UN vođene operacije, ali i NATO i EU operacije, kao doprinos OS BiH ka ispunjavanju strateških ciljeva BiH.
U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored generala Mašovića, bili su i šef kabineta NZŠ OS BiH brigadir Edin Fako i vojni savjetnik u Stalnoj misiji BiH pri UN-u brigadir Jasmin Katica, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad