U Tuzli žure sa formiranjem vlasti jer poslanici moraju na godišnje odmore

Vijesti 12. jul 201917:48 > 19:25
N1

Vlast u Tuzlanskom kantonu danas je zvanično konstituisana devet mjeseci nakon opštih izbora. Skupštinsku većinu čini 19 poslanika SDA , SBB, DF, Stranka za BiH, dva zastupnika SDP i jedan PDA. Do kraja mjeseca bi trebala biti oformljena i nova Vlada TK, dok je stara danas smjenjena. Iako je do sada bilo problema sa klubom Bošnjaka i izborom predstavnika u rukovodstvo Skupštine, danas su se stvari zakomplikovale sa klubovima Srba i Hrvata te su najavljene i apelacije prema Ustavnom sudu.

Mjesecima se čekalo da klub Bošnjaka predloži kandidata za rukovodstvo Skupštine. Kada su konačno odlučili, problemi su nastali u klubovima Srba i Hrvata. Nominovani Slađan Ilić i Vedrana Petrović nisu dobili podršku. Sami sebe su onda kandidovali Žarko Vujović i Boris Krešić i predloženim zaključkom poslanika SDA dobili glasove, ali i negodovanje opozicije.

“Ja sam bio kandidat za Dom naroda i bilo je i tada jesam li ja autohtoni Srbin. Ja sam Žare Vujović, živim u Tuzli. Srbin sam, pravoslavac. Porijeklom Hercegovac”, kazao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

“Ne bih ja rekao da sam izabran ‘na mišiće’. Ovo je odblokiralo Skupštinu TK. Možemo samo postaviti pitanje zašto do današnjeg dana nije donesen poslovnik klubova naroda u Skupštini TK i smatramo da treba donijeti poslovnik da se nikada više ne blokira rad skupštine”, dodao je Boris Krešić, potpredsjednik Skupštine TK.

Iz SDA tvrde da su imali najbolju namjeru da i druga dva naroda budu zastupljeni u rukovodstvu skupštine, dok SDP tvrdi da se krši Ustav i najavljuje apelacije Ustavnom sudu.

“Smatramo da procedura kao takva nije prekršena. Nije Slađan, jest Žarko. Nije Vedrana, jest Boris. Niko se nije mješao u rad klubova Srba i Hvata. Sami su delegirali svoje predstavnike. Što nije jedan, jest drugi”, istakao je Midhat Čaušević, SDA.

“Jedini predlagač potpredsjednika Skupštine iz reda hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda može biti klub Srba, Hrvata i Bošnjaka. To je jasno i decidno regulisano u Ustavu koji se ne može derogirati zaključkom Skupštine. Ustav se donosi dvotrećinskom većinom. Mi smo danas prkatično imali ismijavanje Ustava od strane SDA. Mimo Ustava, neko izađe i kaže: Ja predlažem sebe”, kazao je Dževad Hadžić, SDP.

Novoformirana skupštinska većina smijenila je Vladu TK, a do formiranja nove, ministarstva će voditi sekretari. Kantonalna vlada bi trebala biti uspostavljena do kraja mjeseca, ali nijedno ime za kandidata premijera još nije zvanično.

“Klub koji ima najviše zastupnika predlaže mandatara. Prema tome, skupštinska većina koja je formirana danas, najvjerovatnije je da će to biti iz SDA”, kazao je Vujović.

Propale koalicije, stranačka mešetarenja i odugovlačenja politička su scena kantona od oktobra. Konstituirajuća sjednica do sada je zakazivana nekoliko puta, a sastojala se od brojnih pauza, međusobnih optuživanja i dobrih paušala. Danas je poručeno da će se sada ubrzati formiranje vlasti jer poslanici moraju na godišnje odmore.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad