Napadač na Kovačevića osuđen, ali ko su nalogodavci?

Vijesti 12. jul 201918:06 > 18:48
N1

Okružni sud u Banjaluci osudio je Marka Čolića na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića. Odbrana najavljuje žalbu, a novinarska zajednica očekuje odgovore šta su motivi i ko su nalogodavci?

Širok osmijeh sa završnih riječi, nakon današnjih: Kriv je, pretvorio se u ozbiljno lice.

Marko Čolić, zvani Roda osuđen je na četiri godine zatvora, jer je 26. avgusta 2018.godine pokušao ubiti novinara Vladimira Kovačevića.

Advokat odbrane nezadovoljan, uložiće žalbu.

“Mi i dalje ostajemo pri stanovištu da ne možete suditi na osnovu nezakonitih dokaza. A i oni koji postoje ne dokazuju da je moj branjenik kriv za djelo koje mu se stavlja na teret”, kazao je Gordan Jovišević, advokat.

Vladimir Kovačević, koji je u napadu zadobio kontuzije mozga, nije prisustvovao suđenju. Novinar BN-a i Gerila info, kaže proces mu je teži i stresniji nego sam napad. I dalje očekuje motive i nalogodavce.

“Sada već osuđeni Čolić nije imao nikakav lični motiv za pokušaj ubistva, zajedno sa svojim saradnikom, jer je očigledno da se iza naredbe krije neko drugi. Ko se krije, nadam se da će pokazati neka naredna istraga, ali u neku ruku i sumnjam da će se ići ka tome”, kazao je Kovačević.

Sumnja i dio novinarske zajednice. Čiji pritisak da se otkriju organizatori i pravi motivi ne jenjava.

“Ono što nije dobro jeste da nema niti ozbiljnog pokušaja da se otkriju motivi i nalogodavci pokušaja ubistva kolege Vladimira Kovačevića. Moram da u ime novinarske zajednice odgovorim na opasku advokata da je pritvor produžen pod pritiskom medija. Ne radi se ovdje o pritisku medija, već o interesu javnosti, javnom interesu”, kazala je novinarka Milkica Milojević.

Marko Čolić je po prostepenoj presudi, na koju se može izreći žalba u roku od 15 dana, kriv jer je zajedno i po prethodnom dogovoru metalnim teleskopskim palicama napao novinara Vladimira Kovačevića ispred stana u kojem živi. Po optužnici Kovačeviću su teške povrede po glavi nanijeli Čolić i njegov sučesnik Nedjeljko Dukić, koji je u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica.

Čolićev DNK na metalnoj palici krunski je dokaz Tužilaštva. Sudija Branimir Jukić je odmjeravajući presudu istakao da je napad izvršen na posebno surov način, na javnom mjestu, te da je izazvao veliko uznemiravanje javnosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad