Igor Crnadak za N1: Dvije glavne stvari ćemo predložiti ključnim institucijama

Vijesti 12. jul 201918:23 > 18:35
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da na Globalnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu nije bilo direktnih kritika na račun BiH, ali da je on potencirao važna pitanja koja se tiču rada javnih servisa, kao i gorak ukus toga da država nema institucije koje su spremne da zaštite novinare i njihove slobode. Kazao je da je to pitanje koje će još dugo biti pred BiH.

Crnadak je istakao da je to veliki događaj kojem je prisustvovalo više od 70 ministara iz cijelog svijeta, 100 zemalja učesnica i sa više od 1.000 akreditovanih novinara – te da je to najveći događaj o toj temi do sada.

“Dvije glavne stvari ćemo predložiti ključnim institucijama, a to je da se priključimo globalnom fondu koji će biti osnovan. Njime ćemo podržavati slobodu medija i da se priključimo grupi zemalja koje će formirati planove i izvještaje kako i šta se radi na polju obezbjeđivanja medijskih sloboda”, poručio je Crnadak.

“Imamo specifičnosti, i pored ugroženosti novinara sam potencirao važno pitanje javnih servisa. Po izvještaju OEBS-a su pristrasni, pod jakom političkom kontrolom. Imali smo konkretne primjere gdje su javni servisi podržavajući kandidate i stranke utjecali na rezultate izbora”, rekao je Crnadak za N1.

“Nije bilo direktnih kritika na nas, ali je potrebno više učiniti na ovom polju. Nemoguće je očekivati da napravimo nešto, a ne napredujemo generalno. Mnogo je koraka koji se moraju napraviti u pravosuđu, poštivanju zakona i vladavini prava”, kazao je.

Istakao je to kako ostaje gorak ukus da BiH nema institucije koje su spremne zaštititi novinare, njihove slobode – te da će to biti pitanje koje će dugo biti pred BiH.

Komentarišući rezultate sastanka SEECP-a održanog u Sarajevu, Crnadak je rekao da je proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi proces koji traje dugo i da je korisna forma “u poplavi regionalnih inicijativa”.

U SEECP-u postoje zemlje, članice EU, koje razumiju put BiH i pretvorile su se u efekte advokate bh. evropske perspektive.

“EU budućnost i regionalna saradnja su osnovne poruke, ali ostale su u sjeni bojkota Prištine i Tirane. Mislim da je učinjen presedan koji će još dosta vremena da proizvodi loše efekte. Prvi put da se u ovakvoj formi dolazi do bojkota, bez bilo kakvog konkretnog razloga”, rekao je Crnadak.

“Nešto se desilo u noći sa subote na nedjelju, otkazali su i došlo je do solidarisanja Albanije. To je šamar EU i regionu i našim naporima da održimo što bolje odnose. Bit će teško vratiti se. Morat će doći do ozbiljnih koraka tu. Prvi mora biti ukidanje taksi od 100 posto na našu robu. To su sankcije, time se ništa ne može rješavati”, izjavio je Crnadak.

BiH je prema njegovim riječima bila principijelna kod slanja poziva i obezbjeđivanju viza za dolazak delegacija Kosova i Albanije u Sarajevo.

“Kada je počela regionalna priča, bili smo na istoj poziciji. Ja moram reći – to se tako ne radi. Rješenje je da smo za istim stolom. Da pričamo i tražimo rješenje. Sa sankcijama se to neće postići”, naveo je Crnadak.

Crnadak je rekao da će Velika Britanija nastaviti da podržava promjene u BiH, i da će ciljati na ono što je najvažnije – vladavinu prava i jačanje institucija BiH.

Za kraj, komentarišući Sabor PDP-a zakazan za septembar mjesec, rekao je da je to slavljenički Sabor kojim se obilježava 20 godina postojanja stranke.

“U ovakvim vremenima zadržali smo se u jasnim politikama, nismo se mijenjali. PDP ostaje posvećen manifestacijama snage i posvećenosti da razvija društvo. Nadam se da će Borenović biti izabran i da ćemo jednu rukovodeću strukturu koja će spremno da radi i reaguje i da se priprema za lokalne i opće izbore”, rekao je na koncu razgovora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad