U akciji “Viza” pronađeni i krivotvoreni lični dokumenti Hrvatske

Vijesti 13. jul 201920:38 > 20:44
PIXSELL / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (13. jula 2019. godine) na području Zeničko-dobojskog kantona, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Viza”. Akcija je rezultat višemjesečne istrage i izvedena po naredbama Kantonalnog suda u Zenici i Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na četiri lokacije i lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 342. stav (2) KZ Federacije Bosne i Hercegovine “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “Krivotvorenje isprave” iz člana 373. stav (2) i “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. stav (1) istog zakona.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona i određena količina falsifikovanih ličnih dokumenata Republike Hrvatske (pasoši, vozačke dozvole i lične karte).

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode biće predate nadležnom tužilaštu na dalje postupanje.

Iz SIPA-e se zahvaljuju policijskim službenicima Ministarstarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i službenicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije, saopšteno je iz SIPA-e.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad