Skupština KS: Prestanak saradnje sa objektima koji ne plaćaju komunalne usluge

Vijesti 15. jul 201912:44 > 12:46
N1

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je na sjednici Skupštine KS pokrenuo inicijativu, a zastupnici prihvatili, da sve institucije čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo, prekinu saradnju sa svim ugostiteljskim objektima, hotelima i drugim pravnim subjektima koji imaju dugovanja za komunalne usluge ili ne dozvoljavaju kontrolu potrošnje.

Zatražio je i to da sastavni dio tenderske procedure budu potvrde o izmirenim računima za komunalne usluge, u svim procedurama koje Kanton provodi, ukoliko je to moguće.

Obrazložio je da se u ugostiteljskim objektima, hotelima održavaju seminari, kongresi, promocije i drugi oblici poslovne saradnje te da ministarstva, preduzeća, ustanove, zavodi i fondovi, čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo, ne smiju trošiti budžetski novac kod onih koji kradu i podrivaju sistem.

Stoga je zatražio i da sva udruženja i drugi pravni subjekti koji se finansiraju iz budžeta prekinu saradnju sa dužnicima za komunalne usluge, sve dok svoje obaveze ne izmire i ne dozvole kontrolu potrošnje.

“Desetine miliona KM neplaćenih komunalnih usluga završi u rukama tajkuna, kod kojih kasnije naše institucije troše budžetski novac i takvo stanje se mora drastično mijenjati”, naglasio je Konaković u obrazloženju inicijative.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad