Podignuta optužnica za terorizam

Vijesti 15. jul 201913:27 > 13:33
N1

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ćufurović Ibre, rođenog 1995. godine u mjestu Donja Slapnica, općina Velika Kladuša, državljanin BiH, koji se trenutno nalazi u pritvoru, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je dana 21.04.2014. godine napustio Bosnu i Hercegovinu, te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama tzv. “ISIL“-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Kako se navodi u optužnici, Ćufurović je na navedenom području boravio skoro 5 godina, sve do 20.04.2019. godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime „Abu Kasim Albosni“, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. “ISIL“-a u Siriji u jedinici „Bejt Komandos“, koja je kasnije promijenila ime u „El Aksa“.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi,
čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa članom 201. KZ-a BiH, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad