U Prijedoru 20. jula zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 86 žrtava

Vijesti 15. jul 201914:08 > 14:10
Ilustracija

Zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 86 žrtava koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora bit će obavljena 20. jula.

‘Nakon identifikacije posmrtnih ostataka žrtava sa Korićanskih stijena u Identifikacionom centru Šejkovača koja je počela 1. jula, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava na kolektivnoj dzenazi koja će biti obavljena 20. jula na stadionu Vedro Polje u Hambarinama, u Prijedoru”, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Identifikacijama je potvrđen identitet ukupno 91 žrtve s područja Prijedora, Kozarca i Kotor Varoša. Nakon identifikacije, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava, koji će biti obavljen na pojedinačnim mezarjima u Prijedoru.

Fazlić napominje da će najveći broj njih biti ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani, 68 žrtava.

Po njenim riječima, većina žrtava koje će biti ukopane ove godine su žrtve čiji su ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama. Uglavnom se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima.

”U tri slučaja radi se o žrtvama koje su pogrešno identifikovane klasičnom metodom, a čiji su ostaci pronađeni u grobnicama Hrastova glavica, Kamičani te Šehidskom mezarju Čarakovo. Pet identifikovanih žrtava bit će naknadno sahranjeno po odluci njihovih porodica. Radi se katolicima koji su također nastradali na Korićanskim stijenama u zločinu koji se dogodio u julu 1992. godine”, kazala je Fazlić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

.