Dragan Mektić komentarisao zahtjev za izručenjem turskih državljana

Vijesti 15. jul 201915:08 > 15:18
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić govorio je za N1 o tome u kojoj je fazi postupak u vezi sa izručenjem turskih državljana iz BiH u Tursku te naveo kako sada cijeli postupak ulazi u upravni postupak zbog zahtjeva za azil turskih državljana.

U svakom slučaju će Ministarstvo postupati u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine koji regulišu tu oblast. Mi smo primili tu informaciju o određenom broju ljudi kojima je poništena putna isprava u Turskoj, međutim, u međuvremenu desio se slučaj da su uglavnom svi ti državljani podnijeli zahtjev za azil ovdje u BiH i postupak ulazi u upravni postupak. Sve ostale mjere i radnje se zaustavljaju do okončanja postupka, odnosno okončanja zahtjeva za azil. Šta će se u daljem slučaju dešavati u ovom slučaju ne bih mogao prejudicirati zato što je svaki slučaj, slučaj za sebe. Ne bih mogao to sve u potpunosti generalizovati i nakon odluke o azilu onda ćemo u skladu sa našim zakonima pokrenuti upravne postupke po službenoj dužnosti“, istakao je Mektić.

Na pitanje koliko bi mogao trajati postupak traženja azila u BiH je odgovorio kako se ovaj slučaj ne može poistovjećivati sa migrantskim zahtjevima za azil.

Kada dođe do zahtjeva za azil migranata, tu se često od strane migranata zloupotrebljava institut azila i nakon predaje zahtjeva najčešće oni nestanu sa prostora BiH, odnosno napuste teritoriju BiH i taj se postupak zapravo nikad ne okonča. Donese se zaključak o obustavi postupka jer podnosilac zahtjeva nije dostupan. Pretpostavljam da ovdje barem u svim tim slučajevima neće se tako odvijati, te da će ti podnosioci zahtjeva turski državljani aktivno učestvovati i dokazivati opravdanost svoga zahtjeva. Ali, nije to nekakav postupak koji se realno brzo završava. Ne mogu reći ni da će biti mjesec, ni dva, ni tri. Sve zavisi od konkretnog slučaja, ali ne bih bio sklon reći da će to biti u nekom brzom roku“, komentarisao je.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović potvrdili su ranije da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio izručenje osoba iz BiH koji se mogu dovesti u vezu sa pokušajem državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Danas su u vezi sa tom temom javnosti se obratili advokatski tim turskih državljana Senka Nožica i Nedim Ademović te su naglasili kako je cijeli ovaj slučaj postao ispolitizovan.

“Vrši se strašni politički pritisak da institucije BiH ne riješe ovo na pravni način i u skladu sa Ustavom BiH, već da se riješi kroz političke dogovore, prije svega između dvije države. To Bosna i Hercegovina ne smije sebi dozvoliti“, poručio je Ademović u svome današnjem obraćanju javnosti.

Naši klijenti borave u BiH duži niz godina, neki su čak i 20 godina u našoj zemlji. Uglavnom su to nastavnici, učitelji, profesori, svi su oženjeni, a većina od njih ima i djecu. Naši klijenti se nalaze na nekim listama koje su objavljene u Turskoj gdje se navodi da je određenom broju turskih građana poništen pasoš. Međutim, protiv naših klijenata nije vođen nijedan postupak ni u BiH ni u Turskoj. Neki od naših klijenata su ugledni građani našega društva. Mi nećemo pominjati imena naših klijenata, a vama je poznato da je jedan od njih bio i kandidiran za Šestoaprilsku nagradu, koja mu nije dodijeljena“, istakla je Nožica.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad