Čović traži zahvalnost za sve što je uradio za Aluminij

Vijesti 15. jul 201917:07 > 21:41
N1

Nova sedmica je Aluminij iz Mostara ponovo stavila u fokus. Neizvjesnost ne jenjava, a glas radnika sve je tiši, no i dalje se nadaju konkretnim rješenjima. Za sada tek finansijska konsolidacija i rok od šest mjeseci da se nešto efikasnije preduzme. Konačno se o stanju u Aluminiju oglasio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Negirao je bilo kakvu ličnu, moralnu ili drugu odgovornost za Aluminij.

Niz stepenice, nakon sastanka u zgradi Aluminija, gotovo posve lagano se spustio. Medijima se tek kasnije obratio. U pauzi između dvije točke dnevnog reda sjednice HNS-a, u zgradi ukrašenim plakatom “Zajedništvo”, Dragan Čović poručio je – odgovornost ne osjeća:

“Ne postoji nikakva, apsolutno nikakva, osobna, moralna, kakva god hoćete, moja odgovornost. Čak ako se nekome trebalo zahvaliti što je radio zadnjih četiri, pet godina da ovo što se desilo u zadnjih mjesec dana, vjerovatno bi tad bila.”

O Aluminiju je Vlada Federacije BiH u petak telefonom razgovarala. Šest mjeseci finansijske konsolidacije tek je flaster nagomilanim ranama ovog nekadašnjeg giganta. Sve u okviru programa stabilizacije, što po riječima predsjednika Nadzornog odbora znači da u sljedećih šest mjeseci neće biti stečaja niti će netko moći blokirati račune Aluminija. Ljevaonica bi, barem tako optimistično tvrde, uskoro mogla iznova biti u pogonu.

“Mislim da već imamo električne energije, pitanje je potreba. Električna energija će se kupovati i praviti ugovori ovisno o potrebama kako će se oživljavati proizvodnja. Naravno, ako će prvo krenuti ljevaonica, ono koliko treba za ljevaonicu pronaći će se model osiguranja. Trenutno se radi na tome”, kazao je Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija d.d.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata radnika rekao je:

“Kako će dati sredstva za struju? Nismo još o tome raspravljali. Jednostavno, radi se o jako maloj količini struje. Struja dosadašnja bila je 143 megavat-sata (MWH), sad bi se radilo o svega nekoliko megavat-sati, recimo da su ukupno tri.”

Radnici pred poduzećem fluidne su zaključke bez konkretiziranja daljnjih strateških poteza dočekali bez želje da govore za medije. Okupljeni s nadom da će rješenja ipak biti, i da njih 900 neće pasti na koljena, pogledima više uprtim u nebo, nego li u nadležne, tek rijetki usude se otvorenije govoriti:

“Ja ništa ne vjerujem, apsolutno ništa. Sve se svelo na priču rekla – kazala. Ne vjerujem u dobre namjere”;

“Ne strahujem za svoju egzistenciju, ja je više nemam. Gotova stvar.”

U međuvremenu, oglasio se Neovisni sindikat zaposlenih. Traže hitno ispitivanje finansijskih tokova u Aluminiju te da se primjereno kazne svi one koji su radili nezakonite radnje. A takvih radnji i mutnih poslova je, kako su ustvrdili, bilo mnogo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad