Hoće li slučaj državljana Turske u BiH završiti na sudu u Strazburu?

N1

Bosna i Hercegovina nije dobila zahtjev za izručenje, već spisak turskih državljana kojima je poništen pasoš. Na ovaj način Republika Turska pred državne institucije stavila je zadatak da se poništi ili ne dozvoli boravak osobama koja se u Turskoj dovode u vezu sa pokretom FETO. Advokatski tim, koji zastupa sedam građana Turske, poručuje da ukoliko BiH uskrati gostoprimstvom "osobama sa spiska" suočiće se sa presudama Suda u Strazburu, ali i svrstati u red zemalja koje su kritikovane od UN-a kao što su Kosovo, Moldavija i Azerbejdžan.

Turski državljani, koje Ankara dovodi u vezu sa organizacijom FETO, ispitani su u Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine. Nakon što su institucije Turske obavjestile vlasti BiH da je za njih 10 pasoš poništen, pred Ministarstvom sigurnosti BiH je da odluči da li će im poništiti boravišnu, a potom i radnu dozvolu. Sve to može dovesti do ekstradicije. No advokatski tim Ademović-Nožica poručuje to bi bio početak borbe, koja bi mogla završiti na sudu u Strazburu.

“Protiv naših klijenata nikada nije vođen niti jedan postupak, ni u BiH niti u Turskoj. Mi smo pribavili dokaze o tome za bilo kakvu nezakonitu radnju koja bi bila osnov za poništenje njihovih pasoša”, kaže Senka Nožica, advokat.

Ovo nije prvi put da se pred institucijama BiH našao zahtjev za deportaciju turskih državljana. U dva ranija slučaja Sud BiH zahtjev Turske nije uvažio. Na isti zahtjev pozitivno su odgovorile vlasti Moldavije, Azerbejdžana i Kosova, što je dovelo do presuda Suda u Strazburu i osude Ujedinjenih nacija.

“Te države su u saradnji domaćih i turskih obavještajnih službi oduzele dozvole i pasoše turskim državljanima, izolovale ih i na kraju su ti državljani nestali iz ovih država da bi se saznalo da su ti državljani završili u turskim zatvorima”, ističe Nedim Ademović, advokat.

Prvi čovjek Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pojašnjava kako će BiH poštovati zakone i Ustav, te dodaje da su osobe sa spiska kao mehanizam zaštite pokrenuli zahtjeve za azil.

“U međuvremenu desio se slučaj ili situacija da su uglavnom svi ti državljano podnijeli zahtjev za azil u BiH. Odmah da kažem nije to nekakav postupak koji se realno brzo završava”, navodi Mektić.

Do sada niti jedna od osoba sa spiska nije izašla u javnost. O mogućim potezima govore oni koji ih poznaju.

“Znajuči jednog čovjeka, pretpostavljam da su i ostali takvi, oni će da urade sve što je legalno i legitimno i ako država BiH, njeni organi, odluče da oni trebaju biti izručeni, oni sigurno neće čekati da budu isporučeni, kupiće tu kartu i otići čekati svoju sudbinu”, tvrdi Orhan Hadžagić, novinar.

Advokati grupe turskih državljana poručuju da u momentu pokušaja državnog udara njihovi klijenti nisu bili u Turskoj. Da mnogi od njih su već 20 godina u BiH. Te da se pokret FETO, sa kojim se dovode u vezu u BiH, ne smatra terorističkom organizacijom.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad