Prihvaćena inicijativa Samera Rešidata, zaključak Lane Prlić nije usvojen

Vijesti 16. jul 201910:31 > 10:31
N1

Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH počela je u Sarajevu. Na početku sjednice usvojena je inicijativa zastupnika DF-a Samera Rešidata da se rukometaši BiH koji su se plasirali na Evropsko prvenstvo nagrade sa 100.000 KM. Zaključak zastupnice SDP-a Lane Prlić o deponiji u Mostaru nije usvojen.

Sa današnje sjednice izostanak su opravdali Zeid Mujić, Suad Kaknjo, Tahir Nuhić, Mirvet Beganović i Mujo Hasić. Kako je naveo Elvir Karajbić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sjednici prisustvuje dovoljan broj zastupnika za rad i odlučivanje.

Sa 57 glasova za, sedam suzdržanih i pet protiv usvojena je inicijativa Rešidata u kojoj se traži od Vlade FBiH da iz budžeta izdvoji 100.000 i transferiše ih Rukometnom savezu BiH nakon plasmana bh. rukometaša na Euro.

Lana Prlić predložila je zaključak kojim se obavezuje Vlada FBiH da u roku od 18 mjeseci realizira sve zakonom previđene aktivnosti za uspostavu nove deponije u Mostaru, a da se za deponiju Uborak pripremi adekvatan plan sanacije.

U prvom glasanju sa 38 glasova za, 27 suzdržanih i osam protiv, ovaj zaključak nije usvojen nakon čega je predsjedavajući Kluba SDP-a Damir Mašić zatražio pojedinačno izjašnjavanje.

“Radi se o problemu deponije u Mostaru, ne vidim niti jedan razuman razlog zbog kojeg bi ova problematika završila ovako. Ako usvajamo budžet Mostaru, ne smijemo ostati nijemi i slijepi za ono što se dole dešava”, kazao je Mašić.

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja, za zaključak je glasao 41 zastupnik, 40 je bilo suzdržanih dok su tri zastupnika bila protiv te zaključak ponovo nije dobio potrebnu većinu.

Na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma danas će biti razmatrano, osim izbora rukovodstva, i predloženi zakon o demobilisanim borcima, kao i rebalans ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad