Nekoliko inicijativa na početku sjednice Parlamenta FBiH o Aluminiju

Vijesti 16. jul 201910:56 > 11:04
Potpredsjednica FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH počeo je vanrednu sjednicu na kojoj bi se, prema predloženom dnevnom redu, trebao očitovati o izboru novog rukovodstva Doma, zakonu o demobilisanim borcima i rebalansu ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH.  Zastupnici su podnijeli nekoliko inicijativa među kojima su i one o Aluminiju.

Zastupnik HDZ- a BiH u Zastupničkom domu FBiH Ivica Pavković podnio je inicijativu Vladi FBiH u ime Kluba HDZ-HNS, a vezana je za dešavanja u Aluminiju.

Od Vlade FBiH se traži, kako su naveli, da “sukladno dosadašnjoj politici veće zaposlenosti, stvaranja i očuvanja svakog radnog mjesta daje se puna potpora u zaštiti prava uposlenika Aluminija. 

“Pod dva, u periodu finansijske konsolidacije iskoristiti sve mogućnosti restrukturiranja, dokapitalizacije i unapređenje poslovanja Aluminija uz potpunu potporu svih institucija u FBiH. Pod tri, tražimo od svih nadležnih institucija u FBiH, pravne države, poduzimanje svih potrebnih mjera i aktivnosti kako bi se ispitale i utvrdile odgovornosti za eventualne nezakonite propuste koje su dovele do stanja u kojem se Aluminij nalazi”, naveo je Pavković.

Inicijativu je uputila i zastupnica DF-a Alma Kratina. Ona je zatražila održavanje hitne zajedničke sjednice Vlade FBiH i Vlade Hrvatske, a vezano za propast još jednog bh. giganta Aluminija. 

Također, Kratina je u inicijativi Kluba DF-GS zatražila istražne radnje koje se trebaju provesti nakon “ozbiljnih insinuacija u vezi kriminala u Aluminiju i procesuiranja odgovornih u Aluminiju”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad