Šarović dao saglasnost za hitno saniranje zagađenja piralenom u Incelu

Vijesti 16. jul 201913:52 > 13:55
N1

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je dao saglasnost za preusmjeravanje sredstava potrebnih za hitno saniranje zagađenja hemikalijom piralen, u poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci.

Riječ je o sredstvima iz projekta „Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom” koji realizuje UNDP BiH a finansira Švedska Vlada (SIDA), a koji se sastoji iz više komponenti. S obzirom na novonastalu situaciju i urgentnu potrebu rješavanja problema otrovnog piralena, ministar Šarović, kao politička kontakt tačka za saradnju sa GEF-om (Globalni ekološki fond), dao je saglasnost da se sredstva iz projekta, u iznosu od 600.000 USD preusmjere za hitno saniranje hemikalije piralen u „Incelu“ i prevenciju štetnih posljedica njegovog uticaja, kao i na sličan projekat koji bude dostavljen kao prioritetan od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Davanju pomenute saglasnosti prethodile su konsultacije Šarovića sa predstavnicima UNDP-a i SIDA-e, kao i nadležnim entitetskim institucijama.

Podsjećamo, u krugu nekadašnje fabrike „Incel“ nedavno su otkrivene velike količine hemikalije piralen koja toksično utiče na zdravlje svih živih organizama.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad