Špirić za N1: Obiđite kabinete ovih koji se kunu u BiH, svi su zaključani

Vijesti 16. jul 201914:39 > 14:55
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Špirić ocijenio je za N1 rad ove državne institucije te istakao da problem nije što je sezona godišnjih odmora, jer oni traju od izbora.

Mislim da nije problem zvaničnih godišnjih odmora, jer godišnji odmori traju od izbora – od oktobra kada su institucije BiH u pitanju i to nije dobro. Kome je interes da se vlast ne formira? Zašto bi neko stavio na pleća taj teret SNSD-u i Republici Srpskoj? Mi jedini tražimo bezuslovno formiranje vlasti jer su građani dali najveće povjerenje na izborima SNSD-u i mi čekamo da se partneri dogovore i da se vlast formira pa i sutra. Teško bi institucije funkcionisale. Postojeći saziv Savjeta ministara je imao parlamentarnu većinu samo kad je formiran prije četiri, pet godina i možda godinu dana poslije toga. On nije imao parlamentarnu većinu ni prošlog saziva. Ako sada u tehničkom mandatu nema parlamentarne većine koja će pratiti Savjet ministara, to je Božija kazna za BiH. Zašto to činimo? Zašto se ne formira vlast da ponese odgovornost?“, pita se Špirić te ističe:

Mnogo je izazova pred ovom zemljom. Ja se bojim da način na koji vlast radi nas vodi u nepredvidivu situaciju, a nepredvidiva situacija je prvi korak ka anarhiji. I oni koji optužuju SNSD da ne želi formirati vlast, nažalost imam osjećaj da oni počesto u svojim javnim nastupima više zastupaju političke interese izvan BiH nego u BiH. BiH mora da počiva na dijalogu i konsenzusu. U medijima ćete čuti više danas kakvo je stanje u Turskoj, Briselu, Americi, Rusiji, Kini… Kakvo je stanje u našoj zemlji? To je odgovornost političara. Ja bih volio da se to stanje prekine da se vlast formira. Mi iz SNSD-a smo spremni da damo doprinos. Problem u ovoj zemlji je što se traži odgovornost od vlasti koja još nije formirana. To je nonsens. To se nije vidjelo ni u jednoj demokratskoj zemlji. Vlast treba da se formira i da ponese odgovornost. Kome danas možete fakturisati odgovornost za nefunkcionisanje institucija. Obiđite kabinete ovih koji se kunu u BiH – i iz Savjeta ministara i Parlamenta. Svi su kabineti zaključani. Gdje je tu odgovornost? Moja poruka je više zabrinutost i upozorenje kuda procesi mogu da idu. Nemoguće je da ove sale nisu danas pune. USK se obraća direktno Briselu jer zna da ne vrijedi da se obraća institucijama vlasti BiH. Emigracije iz BiH koje su možda snažnije od migrantskog priliva, odluka o privrednom finansiranju koja nije donešena – znači li to da su sva trošenja od konca juna do danas izvan zakona? Da li je ova vlast toga svjesna, ovaj Savjet ministara, šta čini? Ekonomski parametri upozoravaju da će nastupiti period recesije. Od četrnaest obaveza iz Brisela koje smo dobili, da li ste čuli da se nekad sastala neka grupa pa ih analizirali? A kako ćemo ako vlast nije formirana. Ovo je ganjanje inata unutar BiH“.

Špirić je u razgovoru sa reporterkom N1 Adisom Imamović rekao i da je NATO ozbiljna priča a da način na koji se bavimo tim velikim izazovom je, kako je istakao, kao igra za djecu.

Mislim da treba formirati vlast i da se bavi tim izazovom. Zašto ucjene? Ne, ovdje nekom treba blokada, samo ne znam iz kojih razloga a jedino kome ne treba je SNSD, jer je pet godina izvan vlasti kao pobjedinička partija. Ao je politika da SNSD ne uđe u vlast, onda to treba javno da se kaže. Ovdje su izbori obesmisleni. Da li je BiH na putu ‘mostarizacije’ kao što neki kažu“, naglasio je Špirić.

O tome da li postoje naznake da bi mogli sjesti uskoro je rekao: “Ja sam i sam sjedao i mislio da smo na kraju tog procesa. Nažalost, kada mislim da smo na kraju, onda se otvore nova pitanja koja nas odvedu daleko. Sjedio sam i kada su bili dogovoreni principi koje je verifikovao Dodik i Čović i svi su potpisali osim Izetbegovića. Trebalo mu je vremena da to usaglasi ali to usaglašavanje traje već tri, četiri mjeseca. I onda su nakon toga ljudi sjeli i razgovarali o raspodjeli resora, tako da smo bili na kraju procesa. Zašto smo se vratili nazad, ne znam. Jedini kojima je stalo da se vlast uspostavi je SNSD. Nekorektno je i nepravedno optuživati SNSD da koči formiranje vlasti. Zašto mi ne prisustvujemo na sjednicama Parlamenta? Zašto nisu konstituisani organi Parlamenta? Zato što mislimo da ti organi ne bi pratili stari saziv Savjeta ministara. Nađite mi jednu zemlju u Evropi i svijetu gdje je to moguće. Da Savjet ministara koji nije imao parlamentarnu podršku saziva u prošlom mandatu koji ga je birao da očekuje parlamentarnu podršku nove većine. Dakle, zašto smo mi spremni da istrajavamo na glupostina? Zato bih volio da se okrenemo unutar i razgovaramo licem u lice a ne okrenutim leđima. Da se radujemo da svaki dan bude bolje u Briselu, Istanbulu, Americi, Moskvi ali da bude najbolje ovdje”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad