Premijer RS najavio odluku o zabrani zapošljavanja radnika u administraciji

Vijesti 16. jul 201915:19 > 15:27
N1

Opozicija u Republici Srpskoj (RS) upozorila je danas da će zaduženje tog bh. entiteta biti povećano za oko milijardu KM, ukoliko se usvoji odluka za kredit od 150 miliona eura za šest kilometara obilaznice kod Doboja i odobre entitetske garancije do iznosa od 800 miliona KM. Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je kako je zaduživanje za izgradnju puta normalna svugdje te najavio odluku o zabrani zapošljavanja novih radnika u administraciji Vlade RS-a.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Ljubiša Krunić istakao je da podržava sve infrastrukturne projekte, ali da je pitanje do kada će se RS zaduživati i kako će vraćati kredite.

Tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske (RS) prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje projekta Koridor Vc – obilaznica Doboj, upozorio je da zaduženje tog bh. entiteta već iznosi oko šest milijardi KM, da je privreda u dubiozi, a novac od putarine i akciza nije, kako kaže, usmjeren za izgradnju cesta.

Krunić je zatražio od Vlade da ravnomjerno ulaže u sve dijelove RS.

Nezavisni poslanik Danijel Jošić rekao je da je Doboj saobraćajno čvorište te da su ulaganja po ovim odlukama opravdana.

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić kaže da nije upitna obilaznica kod Doboja, ali jeste način trošenja sredstava namijenjenih za puteve u RS.

Zatražio je od entitetske vlade podatke da li su namjenski upotrebljena sredstava od akciza i putarina, a ne za krpljenje budžetskih rupa.

Reagovao je premijer RS-a Radovan Višković ističući da se sredstva od akciza direktno uplaćuju na račune preduzeća “Autoputevi” i “Putevi”.

“Od akciza je javnom preduećeu ‘Autoputevi’ uplaćeno lani 109,7 miliona KM. Ta sredstva se koriste za eksproprijaciju, održavanje i otplatu već uzetih kredita”, rekao je Višković.

Naveo je da se od akciza mogu graditi autoputevi, ali ne onom dinamikom kako se to sada radi.

Entitetski premijer je dodao i da se u svim zemljama uzimaju krediti za izgradnju putne mreže.

On je u obraćanju parlamentu najavio da će uskoro biti donesena odluka o zabrani zapošljavanja novih radnika u administraciji Vlade RS-a.

Na tvrdnje da se vrši ubrzano zapošljavanje na nivou BiH, Višković je rekao da je to neodgovorno, jer se bespotreban kadar finansira i od novca poreskih obveznika RS.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad