Inzko najavio usvajanje zakona o negiranju genocida, Dodik mu odgovorio

Vijesti 16. jul 201916:45 > 16:49
N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u izjavi za N1 u Potočarima na 24. godišnjicu genocida, kazao je da će se zalagati da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine donese zakon o negiranju genocida i da će BiH sigurno imati takav zakon na 25. genocida. Na ove izjave danas je reagovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Inzko u izjavi za našu televiziju nije precizirao da li će ovaj zakon nametnuti pošto svi pokušaji u Parlamentu Bosne i Hercegovine u ovom smjeru nisu dali rezultata.

“Postoji strana u BiH koja to tvrdi i neki oko njih, pa čak i u regionalnom, da ne kažem u evropskom planu. Isto postoje oni koji smatraju da se to na taj način ne možemo kvalifikovati. Relevantna je diskusija o tome. Ako neko uputi prijedlog zakona u Parlament, Parlament će o tome odlučivati. Ukoliko Inzko, kako se poziva da on nametne, onda neka računa da je rapisao poziv u RS za utvrđivanje statusa Republike Srpske”, kazao je Dodik.

Inzko je gostujući u programu N1 kazao da će uložiti sav napor da Bosna i Hercegovina, poput mnogih drugih država, iduće godine dobije zakon o negiranju genocida.

Na pitanje da li očekuje da će naići na otpor, Inzko poručuje kako je civilizacijska norma da se prizna genocid.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad