Optimizam na koji se još jučer pozivalo, više nije u prvom planu

Vijesti 16. jul 201917:20 > 19:08
N1

U mostarskom Aluminiju stanje bez promjene. Zasad je formirano Krizno vijeće koje će raditi na ostvarenju komunikacije sa čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija. Na sastanku Kriznog vijeća rano jutros prisustvovao je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, koji se prethodno ogradio od moralne i osobne odgovornosti za krah poduzeća.

Kako dani prolaze, tako šutnja radnika ovog poduzeća sve više počinje progovarati – jezikom straha: za egzistenciju, porodicu, novo sutra. Znaju, kažu, da je pred njima dug put dok eventualno ne uhvate bilo kakvu slamku spasa.

“Potrebna su velika finansijska sredstva, kao i vremenski period da se to vrati u normalne okvire. Bojim se da Aluminij nikada više neće biti ono što je bio sa ovih 900 uposlenika”, kaže Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata zaposlenih u Aluminiju.

Ovdje je i jutros bio Dragan Čović, prvi čovjek HDZ-a. Iza zatvorenih vrata sa rukovodećim osobama Sindikata, Nadzornog odbora i Uprave, govorili su, kažu, o koracima, neophodnim za promjenu situacije. Iz Sindikata tvrde da se u razgovorima, na razini konkretnih zaključaka, nisu odmakli od ranije slike.

“Definitivno, zaključaka totalnih nije bilo. Ali bilo je analiza. Analizirali smo mogućnost pokretanja anoda, što bi moglo brzo početi, s tim da nađu evropsku firmu zainteresiranu za naše anode. Firma iz Španjolske ima potpuno istu dimenziju, što ne znači da će s njima biti pokrenut dogovor. Nije to jedini kriterij”, tvrdi Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata zaposlenih u Aluminiju.

Ovo poduzeće je i u suvlasništvu Vlade Republike Hrvatske. Iz Hrvatske nadležni oskudno reaguju, ali tamošnji tjednik Nacional u najnovijem broju piše upravo o Aluminiju dovodeći propast ovog poduzeća u vezu sa nekadašnjim direktorom Mijom Brajkovićem. U tekstu upitno intoniranog naslova “Kako je Mijo Brajković uz podršku Dragana Čovića izvlačio milione iz firme u suvlasništvu Vlade RH?” navodi se sljedeće:

“Nacional je dobio na uvid dijelove izvješća Financijske policije (…) iz 2015. o kriminalu koji se odvijao u Aluminiju Mostar, a koje otkriva kako su gramzljivost pojedinaca i korištenje resursa poduzeća u privatne svrhe, za osobne probitke i stjecanje vrijedne imovine, ali i kupovanje najluksuznijih stvari, samo dio golemog kriminala koji se odvijao u tom poduzeću čiji je suvlasnik, s 12 posto, i Vlada Republike Hrvatske”.

U svom prvom obraćanju javnosti nakon “kataklizme” u Aluminiju, predsjednik HDZ-a osobnu je i moralnu odgovornost zanijekao, ali je pozvao da se odgovorni izvedu pred lice pravde.

“Ako se ovo sve želi pokrenuti, mora se znati ko je šta radio u Aluminiju zadnjih dvadeset godina. I morat će neko odgovarati. Apsolutno odgovarati. Bez toga – uzaludna priča”, smatra Čović.

Od banaka će, ističu iz Aluminija, tražiti ‘maksimalno razumijevanja za kreditne i druge obveze koje zaposlenici Aluminija imaju’, te je bitno, navode, s obzirom na brojnost pogođene populacije od oko 900 obitelji, postići najveću moguću relaksaciju na tomu planu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad