Grad soli slavi 100 godina Slobode

Vijesti 16. jul 201917:48 > 19:09
N1

Radničko sportsko društvo Sloboda, simbol i kult Tuzle, ove godine obilježava 100 godina postojanja. Društvo trenutno čini 13 sportskih klubova i muzička sekcija, a do sada je iznjedrilo hiljade uspješnih sportista, trenera i sportskih radnika. Danas društvo broji više od 2.000 aktivnih članova svih uzrasta. Za ovaj značajan jubilej pripremljeno je niz sadržaja, a centralna manifestacija će biti krajem novembra.

Radničko sportsko društvo Sloboda osnovali su građani Tuzle, zanatlije i sportisti koji su imali viziju i kolektiv mukotrpno gradili. Fudbalski klub i tamburaška sekcija najstarije su članice koje su opstale zahvaljujući entuzijazmu i jedinstvu članova. Tamburaši su se posebno aktivirali 1986. godine kada ih je preuzeo Sakib Mujezinović.

“Ostvarili smo značajne uspjehe na međunarodnim festivalima. Recimo, U hrvatskoj smo osvojili pet zlatnih medalja. Imali smo i dugu tradiciju organizovanja novogodišnjih koncerata po uzoru na bečku filharmoniju svakog drugog januara u 12 sati u Narodnom pozorištu Tuzla”, ističe Mujezinović.

Društvo Sloboda preživjelo je četiri režima i dva rata te ponekad moralo mjenjati ime, ali nikada nisu promijenjene ideje slobode, pravde, časti i patriotizma, kao ni čvrsta veza sa širokim narodnim masama.

“Ljudi su pod grbom Slobode davali živote i dijelove tijela. I sve to da bi ta ideja i taj ponos Slobode uspio opstati. Ja se često pitam zašto se to dešava baš u ovom gradu, ali izgleda ovaj grad koji je na soli ima neku svoju posebnost, nešto posebno, dobio je priliku da ima ovih sto godina Radničkog sportskog društva”, kaže Aid Berbić, Radničko sportsko društvo Sloboda.

A cijelo stoljeće postojanja, opstanka i uspjeha ove sportske porodice bit će dokumentovano i sačuvano za buduće generacije.

“Apelujemo na sve građane Tuzle, TK i BiH da nam pomognu da realizujemo ideje rješavanja filma, almanaha, knjige, čak i Kuće sporta, da što imaju materijalne građe da poklone što mogu ili da nam daju na kratkoročno korištenje”, poručuje Jasenko Elelzović, Sportsko društvo Sloboda.

Slobodini klubovi ostvarivali su zapažene rezultate u bivšoj Jugoslaviji te uvijek bili baza razvoja sporta kako u Tuzli tako i u cijeloj državi noseći sa ponosom ime Slobode.

Organizatori obilježavanja 100 godina postojanja Slobode pozvali su sve građane da budu aktivni učesnici u ovom važnom jubileju. Jer, kako su kazali, Sloboda nikada nije bila vlasništvo pojedinaca već vlasništvo građana Tuzle. Ona u Tuzli nije samo sportski kolektiv, Sloboda u Tuzli je način življenja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad