Tegeltija: O zaključcima Parlamenta saznali kroz medije

Vijesti 17. jul 201909:42 > 09:57
N1

U Sarajevu se danas održava sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine koju prati reporterka N1 Adisa Imamović.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao kako o zaključcima, koji su doneseni na sjednici Predstavničkog doma, nisu obaviješteni i da su o tome saznali kroz medije.

Zaključci postoje i o njima možemo razgovarati. Dao sam ranije svoj lični osvrt. Traženje naših ostavki – ti zaključci nas uopšte ne obavezuju. Što se tiče formiranja Istražne komisije Parlamenta, to je neprovodivo i nedopušteno. Uvjeren sam da ovi zaključci prevazilaze nadležnost Parlamenta, posebno Istražna komisija kao grubo miješanje u rad pravosuđa. Hoće li nas dovesti u situaciju da nas ministri ispituju, da idemo na neka saslušanja. Nisu primili k znanju Izvještaj o radu VSTV-a a niko nije bio tamo od nas da ga predstavi“, istakao je Tegeltija te dodao:

“Mislim da se kao Vijeće moramo oglasiti povodom ovih zaključaka Parlamenta. Ovo je miješanje zakonodavne u sudsku vlast. Često ste mogli čuti od zastupnika u Parlamentu, da se izmijeni koncept izbora, da Parlament bira članove VSTV-a mislim da je to pogrešna koncepcija. Ali kao Vijeće trebamo reagovati”.

Ružica Jukić, dopredsjednica VSTV-a, navela je kako je sudskoj vlasti ustavno zagarantovana nezavisnost, samostalnost te da se druge dvije grane vlasti ne smiju miješati.

Svačiji rad podliježe razmatranju i kritici, ali kršiti grubo prava, napadati pravosuđe na takav način, to je neshvatljivo. Lider smo u regionu po ovakvom radu izvršne i zakonodavne vlasti. Da li mi kao sudska vlast možemo donositi zaključke kojima bismo natjerali zakonodavnu vlast da usvaja zakone. Ne možemo. Iako nam se mnogi zakoni ne dopadaju. To govori jasno o kredibilitetu ljudi koji su izabrani, koji mogu istovremeno biti i ministri i zastupnici“, kazala je Jukić.

Goran Nezirović, sudija i član VSTV-a je podržao Tegeltiju, ali je rekao kako ne misli da Vijeće treba reagovati putem bilo kakvog saopćenja, te da VSTV-u ne treba konfrontacija s izvršnom i zakonodavnom vlašću.

Između nas mora postojati partnerski odnos. Građani nemaju koristi od naših saopćenja i konfrontacija. Mi ćemo reći svoje razloge zbog kojih su njihovi zaključci neprihvatljivi. Meni se čini da je prirodno da zakonodavna i izvršna vlast imaju prava da postave neke programske ciljeve, to su njihova očekivanja da postignemo rezultate. Ali mislim da trebamo obezbijediti formalne mehanizme razgovora s njima. Mi moramo prihvatiti da smo mi najodgovorniji da smo mi regulator u sistemu, ali gdje su njihove slabosti koje su prouzrokovale slabosti u sudskom sistemu?! Na toj platformi vidim kako trebamo da se postavimo a ne da zauzimamo svađalački ton“, rekao je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad