Edvin Kanka Ćudić napadnut u Sarajevu, branili ga prolaznici

Vijesti 17. jul 201912:18 > 14:29
UDIK

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije saopštilo je danas da je aktivista ovog Udruženja Edvin Kanka Ćudić napadnut jučer u sarajevskom naselju Grbavica. Događaj je prijavljen policiji, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako piše u saopćenju, napad se dogodio u 18:15 sati sati u Grbavičkoj ulici u Sarajevu, pri čemu su četvorica/petorica punoljetnih ili maloljetnih lica napala koordinatora UDIK-a Edvina Kanku Ćudića i još jednog aktivistu. Tom prilikom napadači su uzvikivali: „Vođo pedera“, aludirajući na koordinatora UDIK-a kao organizatora nadolazeće povorke ponosa.

”Nakon verbalnog napada, nepoznata lica su se zaputila u fizički obračun sa aktivistima, međutim, brzom intervencijom prolaznika napad je spriječen, nakon čega su se aktivisti UDIK-a udaljili sa mjesta događaja. Aktivisti su uspjeli fotografisati napadače. Slučaj je prijavljen u Policijske uprave Novo Sarajevo, dat je iskaz i fotografija na uvid, ali policija nije zatražila napravljenu fotografiju”, poručili su iz ovog Udruženja.

UDIK je pozvao vlasti u Sarajevu da pronađu počinioce te kazne primjerenom zakonskom kaznom kako u budućnosti ovakvi i slični ispadi ne bi štetili gradu Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini.

‘Podsjećamo da je koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, u intervjuu iz aprila 2019. godine nastojao pružiti podršku organizatorima bh povorke ponosa i istaći važnost ovakvog događaja za bh društvo, što je izazvalo oštre reakcije, a koordinator UDIK-a zaprimio je veliki broj prijetnji sa izričitim govorom mržnje i pozivanjem na linč putem društvenih mreža”, saopćeno je.

Iz MUP-a su, pak, za N1 potvrdili da je ovaj događaj prijavljen te da je u toku provjera navoda.

Jučer u 18:30 u službene prostorije Treće PU pristupio je E. Ć. i prijavio da mu je u Ulici Grbavička u Općini Novo sarajevo i nekoliko osoba mlađe dobi uputilo riječi uvredljivog sadržaja. Policijski službenici vrše provjere navoda i rade na rasvjetljavanju prijavljenog događaja”, kazali su za N1 iz sarajevske policije.

Podsjećamo, Povorka ponosa trebala bi biti održana početkom septembra. Događaj je već u najavi izazvao veliku pozornost javnosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad